15 spørsmål om solceller der svaret er "Ja"

Otovo svarer daglig på hundrevis av henvendelser fra huseiere som vurderer å få solceller på taket. Her er noen av de vanligste spørsmålene.
hus med installerte solcellepaneler
1. Kan jeg montere solceller uten å søke plan- og bygg?
Ja, det kan du. Hovedregelen er at solceller på eksisterende bygg er unntatt søknadsplikt etter Plan- og bygningsloven. For vernede bygg, strandsonen og offentlige rom kan det gjelde andre regler.
2. Tåler panelene snø?
Ja, det gjør de. Husk at det finnes solceller på satellitter i verdensrommet og på forskningsstasjonen på Sydpolen. Litt norsk snø er ingen match for panelene.
3. Er panelene vedlikeholdsfrie?
Ja, det er de. Panelene står vinklet og har en glassoverflate. I nordiske forhold renner pollen, granbar og forrurensning normalt av i regn. Under spesielle forhold kan det være behov for en forsiktig kosting av panelene, men de fleste solcelleeiere er aldri oppe på taket sitt.
4. Har panelene en god garanti?
Ja, det har de.De aller fleste panelprodusenter har 20 år eller lengre ytelsesgaranti på panelene. Otovo bruker kun leverandører med gode garantivilkår, som f.eks Futurasun som garanterer panelene i 25 år.
5. Vil jeg få strøm fra panelene om tjue år?
Ja, det vil du, og sikkert mye lengre enn det. Ytelsesgarantien er et uttrykk for at produsenten er trygg på at panelene vil lage strøm for deg også om 25 år. Forventet levetid er enda lengre, så du kan regne med å få hjemmelaget kraft langt ut på 2050-tallet.
6. Er det en forsikring mot høy strømpris?
Ja, det kan man godt si! Solcellene lager jo strøm, og da slipper du å kjøpe i markedet. Hvis prisene stiger vil du som solcelleeier ha lavere strømregninger enn du ellers ville hatt.
7. Er det trygt å ha på taket?
Ja, det er det. Solceller skal monteres i henhold til forskrifter for elektriske anlegg og ivareta byggets egenskaper (tett tak, for eksempel), og vil da være trygge å både eie og bruke.
8. Kan jeg selge strøm dersom jeg har solceller?
Ja, de dagene solcellene lager mer strøm enn du bruker kan du selge det ut på nettet. Alle norske husstander har en rett til dette etter "plusskundeordningen".
9. Kan jeg få minus på strømregningen?
Ja, det skjer rett som det er for solcelleeiere. De månedene du selger mer strøm enn du kjøper kan du få penger tilgode når strømregningen kommer.
10. Inkluderer prisen alt jeg trenger?
Ja, prisen du får oppgitt inkluderer planlegging, paneler og annet utstyr, montasje og elektriker. Det er ingen skjulte kostnader.
11. Kvalifiserer solcelleanlegg for Enova-støtte?
Ja, du kan få fra 10.000 kroner og oppover til 28.750 kroner utbetalt av Enova for å installere solceller på taket.
12. Får jeg gode priser på Otovo?
Ja, for vi sammenligner monteringsprisene fra tilgjengelige leverandører i ditt område, slik at du får beste mulige pris. Hos Otovo roter vi ikke bort tiden og jobber digitalt for å gjøre det billigst mulig for deg. Fordi vi er størst i Norge har vi også gode vilkår på innkjøp av utstyr.
13. Har dere erfaring?
Ja, Otovo har solgt over 3000 solcelleanlegg i Norge og Sverige per september 2020. Vi monterer anlegg hver eneste dag over hele vårt dekningsområde.
14. Hva om jeg finner noen billigere enn Otovo - matcher dere prisen da?
Ja. I Otovo er vi ganske trygge på at vi har konkurransedyktige pris.
15. Har dere flere ulike finansieringsløsninger?
Ja, hvis du kjøper solceller med Otovo kan du selv velge om du ønsker å finansiere anlegget selv, søke om sollån, eller lease solceller. Våre tekniske konsulenter svarer gjerne på alle spørsmål du måtte har rundt ulike finansieringsalternativer.