Verdens mest miljøvennlige drivstoff?

Sjekk ditt tak her

solar panels on roof

I 2020 ble det solgt nesten 80.000 nye elbiler

Ingen andre land kan foreløpig vise til den samme elbil-boomen som i Norge. I 2020 ble det solgt nesten 80.000 nye elbiler – og de dominerer personbilsalget med nesten 60 prosent. Inkluderer vi hybrider er tallet hele 80 prosent! En konsekvens av dette er jo selvsagt økt strømbruk.

Statnett tror i sin ferske analyse av strømmarkedet at etterspørselen vår vil øke med 30 prosent allerede i 2030. Isolert sett betyr økt etterspørsel etter strøm at prisen vil øke i årene fremover, såfremt produksjonen ikke øker minst like mye.

Solen er den raskest voksende energikilden i verden, og en stigende etterspørsel etter fornybar energi gjør at solkraft vokser raskere enn alle andre energikilder. Med denne utviklingen vil solen bli den største kilden til kraftproduksjon allerede fra 2035. Tall fra Storbritannia viser at hele 40 prosent av elbileierne allerede har solceller, og for Nord-Amerika er tallet 38 prosent. I Norge er det omvendt. Vi leder an i ladbare biler, men har hengt litt etter på fornybar strømproduksjon.

Men vi har jo ikke nok sol her i Norge?

Dette er beviselig bare en myte! Mange byer i Norge har et høyere antall årlige soltimer enn f.eks. Berlin og andre europeiske byer som ligger mye lenger sør enn Norge. Solcellepaneler fungerer også mest optimalt i et kaldere klima, noe som gjør at et solcellepanel i f.eks. Oslo vil produsere mye mer solenergi enn et panel i Sahara.

Otovo er Skandinavias ledende leverandør av solceller til privatmarkedet. En innovativ digital plattform henter opp digitale bygningsdata og kalkulerer potensialet for egen grønn strømproduksjon. Otovo bruker lokale installatører og følger opp og bistår i hele prosessen fra planlegging til produksjon, slik at man alltid vil få den beste kvaliteten til den beste prisen.

Finn ut hvor mye du kan spare

Solceller er bra for miljøet og bra for lommeboken din, så enkelt er det!

Mange av Otovo sine kunder forteller at de sparer så mye som 50 prosent på strømregningen sin etter de installerte solcellepaneler! Man betaler ikke nettleie og avgifter på strøm man produserer selv, og brukes ikke all strømmen så selges den automatisk tilbake til kraftnettet, til en salgspris som nå ligger på over 100 øre per kilowatt-time.

Nå kan du både kjøpe og lease solcellepaneler og et solcelleanlegg fra Otovo har en normal levetid på minst 30 år, og det blir det vanvittig billig drivstoff av!

Vanlige spørsmål

Hva slags solcellepaneler bruker Otovo?
Du kan være trygg på at solcellepanelene vi tilby leveres fra de mest pålitelige produsentene, og har høy kvalitet, gode garantiordninger, og er produsert med fokus på bærekraft. Vi krever dokumentasjon fra produsentene på at kvaliteten er god og at forholdene på fabrikkene er tilfredstillende.
Hvordan foregår monteringen?
Vi monterer alltid på et tidspunkt som er avtalt med deg. Montering skal skje med minst mulig forstyrrelse. Når panelene monteres på taket ditt skjer det ved at et team på 2-3 teknikere kommer hjem til deg, og så bruker de typisk en eller to dager på å feste panelene på taket, avhengig av hvor stort taket er, hva slags sikring som trengs for at vi skal jobbe trygt, og hva slags taktekking du har. Deretter kobler elektrikeren anlegget til sikringsskapet og driftsetter anlegget. Nettselskapet ditt monterer en ny strømmåler som også registrerer strømmen du sender ut på nettet og skal ha betalt for. Da er jobben gjort!
Men hva med snø?
Snøen vil trolig gli lettere av panelene enn den gjør av taket ditt i dag, fordi de er laget av glass. På grunn av den mørke fargen vil den også smelte lettere. Dersom det kommer store mengder snø, så kan du børste med en kost for å få bort snøen og sikre deg strømproduksjon. Vi har uansett snølastkravene for ditt område og tilpasser innfestingen av panelene så de tåler norske forhold. Det er altså ikke nødvendig å måke vekk snøen.
Hva skjer hvis teknologien blir veldig mye bedre?
Solcelleteknologien er i jevn utvikling. En tommelfingerregel er at teknologien blir én prosent bedre per år. Det betyr at det lønner seg for deg å kjøpe nå og planlegge å ha anlegget ditt i lang tid. En av de store fordelene med solcellepaneler er at det er en stabil og varig teknologi. Effektgarantien fra fabrikken er på 25 år eller mer. Et anlegg kan godt fortsette å produsere strøm etter 30 og 40 år. Det vil si at når det er tid for å bytte ut anlegget ditt kan du se frem til en betydelig økt strømproduksjon.
Hva skjer hvis jeg selger huset før sollånet er betalt?
Du selger huset ditt med solcellepanelene på. Vår erfaring er at du får igjen verdien av solcelleanlegget gjennom økt salgspris på huset. Da bruker du den ekstra fortjenesten til å nedbetale resten av sollånet ditt.
Hvordan er regnestykket?
Solstrøm vil redusere strømkostnadene dine. Noen ganger med litt, andre ganger med mye (innimellom vil du faktisk få betalt for strømmen du produserer!). Reduserte strømkostnader er avhengig av hvor mye sola skinner, men fremtiden ser lys ut for de som installerer solceller. Allerede det første året, når solcellene produserer mye strøm om sommeren, sparer du penger. Om vinteren produserer solcellene langt mindre.

Solcelleanlegget vil produsere strøm i flere tiår. I mellomtiden går strømprisen opp, både på grunn av inflasjon og på grunn av økte avgifter, investeringer i strømnettet og økt handel av strøm med utlandet. Det betyr at solstrømmen blir et bedre og bedre regnestykke i forhold til strøm du kjøper fra nettet. Solceller er bra for miljøet og bra for lommeboken din. Så enkelt er det. Otovo gjør at du slipper den store investeringen i forkant, og lar deg heller tjene penger jevnt og trutt i årevis.
Hvordan fungerer sollånet?
Vi blir enige om hvordan solcelleanlegget ditt skal være. Så velger du om du vil betale alt ved installasjon eller om du vil ha et sollån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres med gode betingelser. Lånet betales ned over 10 år eller 20 år med en flytende rente som for tiden er på 1,55% (3,80% ved over 85% belåning). Termingebyret er på 55 kroner.

SpareBank 1 Hallingdal Valdres tilbyr også et miljølån med svært gunstige betingelser for alle tiltak som er støttet av Enova. Da blir renten 0% det første året, og øker så med 0,5% hvert år til et tak på 2,5%. Dette forutsetter flytting av boliglånet ditt til SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Ler mer på SpareBank 1 sine nettsider eller si i fra til din kundebehandler om dette er aktuelt for deg.
Hvordan fungerer det med den strømmen jeg ikke bruker selv?
Plusskundeordningen er for deg som av og til produserer og leverer strøm tilbake til nettet. Den automatiske strømmåleren din avregner summen av produksjon og forbruk time for time. Har du produsert mer enn du har brukt, får du betalt for dette av strømselskapet ditt. Pass på at du velger et strømselskap med gode vilkår for plusstrøm.

Slik fungerer det

  1. Utforsk potensialet til taket

    Vi regner på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare.

  2. Tilpasning og tilbud

    Sammen tilpasser vi installasjonen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.

  3. Installasjon og tilkobling

    Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.

  4. Billig og ren strøm til 2046!

    Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!

Min side
Spørsmål og svar
PersonvernVåre betingelser

© Otovo AS 2021