Solceller i Norge – hvor effektive er de?

Sjekk hvor mye ditt solcelleanlegg vil koste:

solar panels on roof

Solceller i Norge – går det an?

Svaret er et tydelig JA! Norge har mange soltimer selv om vi er langt nord. Solcellepaneler fungerer dessuten aller best i kaldt klima. Solkraft er den raskest voksende teknologien innen kraftproduksjon i verden!

Solceller i Norge utgjør fortsatt bare en liten del av kraftproduksjonen, men de siste årene har vi sett en eksplosiv vekst. Mange tenker kanskje at det er lite sol i Norge. Faktisk har mange norske byer mer sol enn byer lenger sør i Europa.

Finn ut hvor mye du kan spare

Faktorer som påvirker hvor mye strøm solceller produserer:

 • Teknologi

 • Solinnstråling

 • Temperatur

 • Nedbør


Teknologien

Før i tiden var solkraft både dyrt og lite effektivt. Siden 1970-tallet har teknologien gjort kvantesprang. Spesielt de siste 30 årene har vi sett store fremskritt, og derfor også stor interesse. Nå er solkraft den raskest voksende teknologien innen kraftproduksjon.

I dag er solcellepaneler blitt mye bedre og billigere. Hvert panel kan produsere mer strøm. Otovos aller beste panel, Performance, produserer hele 375 watt per panel. Dessuten er teknologien mye billigere. Nå er solceller i Norge tilgjengelig for alle som ønsker å produsere sin egen elektrisitet.


Solinnstråling

Solinnstråling er kanskje den viktigste faktoren. Her handler det om hvor mye sol et geografisk område får. Ofte snakker man for eksempel om totalt antall soltimer på et år.

Om man vil sammenligne solceller i Norge med andre land, kan man se på hvor mye strøm de produserer på et år. Dette måler man i kilowattimer (kWh). Solceller i Norge produserer fra 650 til 1000 kWh per år.

Undersøkelser viser at solceller i Norge produserer like mye strøm som flere steder lenger sør, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Et solcelleanlegg i Oslo kan produsere mer strøm enn det ville gjort i byer som København, Amsterdam, Berlin, Brussel og Praha. Solinnstrålingen i Kristiansand er høyere enn i London, Munchen, Stockholm og Paris – faktisk er den på linje med Seoul i Sør-Korea!

Finn ut hvor mye du kan spare

Temperatur og vær

Det er altså nok sol i Norge. Hva med temperaturen? Har det noe å si at det er så kaldt her? Ja, det har det, og det er faktisk bare bra at det er så kaldt.

Solceller liker seg nemlig best i kulde. Spenningen som solcellene produserer, øker når det er kaldt. Faktisk fungerer teknologien aller best på minus 5 grader.

Ekstremt høye temperaturer fører til energitap. Det er derfor et solcelleanlegg i Sahara fungerer dårligere enn solceller i Norge – selv om det selvsagt er mer solinnstråling i Sahara. Her er det viktig å finne en balanse mellom solinnstråling og temperatur. Den balansen har vi i Norge.

Nedbør

Forskning viser også at det ikke er noe problem med regn. Solstrålene skinner gjennom regndråpene. Dette samme gjelder lag med is.

Et tykt lag med snø vil imidlertid kunne blokkere solstrålene. Dette er en av få ulemper med solceller i Norge. Ofte vil riktignok sola smelte snøen på panelene i løpet av dagen.

Dessuten har ikke snøen så mye å si når man ser på årlig produksjon. Da regner vi med at snøen bare vil føre til 1-2 % lavere produksjon enn man kunne hatt. Snø er en ulempe, men den er altså ikke veldig stor!

Vil du vite hvor mye strøm du kan produsere med solceller på ditt tak? Du får svaret ved å sjekke ditt tak hos oss. Med solcellepaneler fra Otovo kan du både spare og tjene penger. Det er din forsikring når strømprisene stiger.

Finn ut hvor mye du kan spare

Slik fungerer det

 • Hus med kartpinn
  Utforsk potensialet til taket

  Vi regner på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare.

 • Få et tilbud uten å flytte deg fra sofaen
  Tilpasning og tilbud

  Sammen tilpasser vi installasjonen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.

 • Hus med solceller på taket
  Installasjon og tilkobling

  Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.

 • Markedets beste garantier
  Billig og ren strøm til 2046!

  Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!

Vanlige spørsmål

Hva slags solcellepaneler bruker Otovo?

Våre solcellepaneler er laget av silisium. Vi har tre typer paneler: Standard, Premium og Performance. Forskjellen mellom disse ligger i effekt, estetikk og pris.

Standardpanelene har en effekt på 320Wp, er helsorte og gir den laveste prisen for energien produsert fra solcelleanlegget.

Premiumpanelene har en god ytelse på 360Wp, og et attraktivt sort utseende. Premium gir den beste balansen mellom ytelse, estetikk og pris.

Performancepanelene våre har hele 375Wp, og er det mest teknologisk avanserte solcellepanelet på markedet. Performance har et helhetlig sort utseende, og passer for deg som helt enkelt ønsker det aller beste. Med Performance får du hele 15% mer effekt sammenlignet med Standard.

Hvordan foregår monteringen?

Vi monterer alltid på et tidspunkt som er avtalt med deg.

Montering skal skje med minst mulig forstyrrelse. Når panelene monteres på taket ditt skjer det ved at et team på 2-3 teknikere kommer hjem til deg, og så bruker de typisk en eller to dager på å feste panelene på taket, avhengig av hvor stort taket er, hva slags sikring som trengs for at vi skal jobbe trygt, og hva slags taktekking du har. Deretter kobler elektrikeren anlegget til sikringsskapet og driftsetter anlegget.

Nettselskapet ditt monterer en ny strømmåler som også registrerer strømmen du sender ut på nettet og skal ha betalt for.

Da er jobben gjort!

Hva med snøen?

Vi er ikke så bekymret for snø på panelene. Solcellepanelene er laget av glass og er derfor glattere enn vanlig takstein. Den snøen som måtte legge seg i løpet av vinteren, vil derfor raskt gli av når det blir litt varmere i været. Panelene er også noe varmere enn omgivelsene, så den første snøen som faller tidlig på vinteren, vil smelte og renne av.

I januar og februar kan det hende at det legger seg noe snø på panelene. Da er det lite sol i Norge uansett, og tapet av solstrøm blir tilsvarende lite. Hvis det skulle bli mye snø på taket, går det an å børste det vekk med en spesialkost - men dette er egentlig ikke nødvendig, siden solen raskt vil smelte snøen og ordne opp i dette selv. Vi anbefaler i utgangspunktet å la snøen ligge, slik at man forhindrer skader ved å gå på taket. Snøen vil uansett ikke utgjøre noen spesiell forskjell på estimert årlig produksjon (mulig 1-2 % ved enorme snømengder).

Det er godt snøen ikke kommer på den tiden av året hvor solen produserer mest verdi for de med solcelleanlegg. Det er erfaringsmessig svært få produksjonstimer som går tapt til snø, ikke minst fordi panelene har svarte eller blå glassflater som er vendt mot sør.

Vil det lønne seg å vente et par år?

Solcelleteknologien er i jevn utvikling. En tommelfingerregel er at teknologien blir én prosent bedre per år.

Det kan godt hende at teknologien i seg selv vil gå noe ned i pris, men samtidig vil lønningene til installatører osv gå opp - så totalt sett vil det ikke lønne seg for deg å vente. Hvis man venter et par år, vil man jo også gå glipp av 2 år med gratis strøm.

Mye av kostnadene for solceller ble uansett redusert da Otovo kom inn på markedet mot slutten av 2015.

Hva skjer hvis jeg selger huset før sollånet er betalt?

Du selger huset ditt med solcellepanelene på.

Vår erfaring er at du får igjen verdien av solcelleanlegget gjennom økt salgspris på huset. Da bruker du den ekstra fortjenesten til å nedbetale resten av sollånet ditt!

Hvordan er regnestykket?

Solstrøm vil redusere strømkostnadene dine. Noen ganger med litt, andre ganger med mye (innimellom vil du faktisk få betalt for strømmen du produserer!). Reduserte strømkostnader er avhengig av hvor mye sola skinner, men fremtiden ser lys ut for de som installerer solceller. Allerede det første året, når solcellene produserer mye strøm om sommeren, sparer du penger. Om vinteren produserer solcellene langt mindre.

Solcelleanlegget vil produsere strøm i flere tiår. I mellomtiden går strømprisen opp, både på grunn av inflasjon og på grunn av økte avgifter, investeringer i strømnettet og økt handel av strøm med utlandet. Det betyr at solstrømmen blir et bedre og bedre regnestykke i forhold til strøm du kjøper fra nettet. Solceller er bra for miljøet og bra for lommeboken din. Så enkelt er det. Otovo gjør at du slipper den store investeringen i forkant, og lar deg heller tjene penger jevnt og trutt i årevis.

Hvordan fungerer sollånet?

Vi blir enige om hvordan solcelleanlegget ditt skal være. Så velger du om du vil betale alt ved installasjon eller om du vil ha et sollån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres med gode betingelser. Lånet betales ned over 10 år eller 20 år med en flytende rente som for tiden er på 1,55% (3,80% ved over 85% belåning). Termingebyret er på 55 kroner.

SpareBank 1 Hallingdal Valdres tilbyr også et miljølån med svært gunstige betingelser for alle tiltak som er støttet av Enova. Da blir renten 0% det første året, og øker så med 0,5% hvert år til et tak på 2,5%. Dette forutsetter flytting av boliglånet ditt til SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Ler mer på SpareBank 1 sine nettsider eller si i fra til din kundebehandler om dette er aktuelt for deg.

Hvordan fungerer det med den strømmen jeg ikke bruker selv?

Plusskundeordningen er for deg som av og til produserer og leverer strøm tilbake til nettet. Den automatiske strømmåleren din avregner summen av produksjon og forbruk time for time. Har du produsert mer enn du har brukt, får du betalt for dette av strømselskapet ditt.

Pass på at du velger et strømselskap med gode vilkår for plusstrøm.

Min side
Otovo-bloggen
PersonvernVåre betingelser

© Otovo AS 2021