Vil du installere solcellepanel på taket og lurer på hva som er inkludert i et solcelleanlegg? I dette innlegget forklarer vi hvilke fem viktige komponenter et solcellesystem består av og hvor enkelt du kan kjøpe et nøkkelferdig solcelleanlegg.

Se noen priseksempler her for solceller på taket


Hva inngår i et solcelleanlegg?

Er du også lei av de skyhøye strømprisene og vil produsere din egen grønne strøm? Godt valg. Vi vil først svare på spørsmålet “Hva er et solcelleanlegg?”, og deretter gi eksempler på hvor stort solcelleanlegg du kan trenge for å dekke dine behov! Heng med.


Hva slags utstyr trenger et solcelleanlegg? 5 viktige deler

  • Solcellepaneler på taket for å gjøre om solenergi til strøm
  • Festemidler for å sikre og feste solcellepanelene på taket
  • Strømkabler for å koble sammen solcellepanelene
  • Vekselretter for å konvertere likestrøm til vekselstrøm
  • Elektrisk tilkobling til sikringsskapet og strømnettet


Solceller og solcellepaneler på taket

Den mest åpenbare komponenten i et solcelleanlegg, altså et solcellesystem, er selve solcellene. Solceller konverterer solenergi til elektrisitet som du kan bruke. Solcellene er forbundet og beskyttet av flere forskjellige lag, blant annet en aluminiumsramme, beskyttelsesglass og en bakside for å nevne noen. Da får vi et solcellepanel som beskytter solcellene og kan festes til taket ditt. Les mer om hvordan solceller fungerer her!


Det er viktig å ansette en sertifisert solcelleinstallatør

Installasjon av et solcelleanlegg innebærer arbeid med elektrisitet. Derfor kreves en sertifisert og kvalifisert solcelleinstallatør. Installatøren fester solcellepanelene til taket og seriekobler dem for å generere høyspenning. Det er også viktig at et elektrikerfirma praktiserer korrekt skilting, merking og dokumentasjon når du installerer et solcelleanlegg.

Otovo velger kun sertifiserte solcelleinstallatører med det beste kundeomdømmet!

Få et tilbud i dag!



Kobling av elektriske anlegg skal utføres på en slik måte at dette ikke medfører fare for skade på liv, helse og materielle verdier” - dsb.no


sertifisert solcellsinstallatör




Vi tilbyr de beste solcellepanelene på markedet:

Våre solcellepakker kaller vi for: Premium og Performance.
Differansen mellom disse er effekten, estetikk og pris.

Premiumpanelene har en makseffet på 390-400Wp
Performancepanelene
har hele 400 Wp og er de beste panelene som eksisterer på markedet.

Alle panelene våre har et attraktivt sort utseende som gjør taket ditt enda finere!

Otovo Performancepaneler - lavest CO2-avtrykk, høyeste effekt

Våre performancepaneler har det laveste karbonavtrykket. Dette er mulig takket være det faktum at noen komponenter produseres i Norge med ren vannkraft! Vi tilbyr også 25 års produktgaranti fra produsenten (15 år er normalt i bransjen).

Hva med effekten? Vel, her kan vi også skryte av at våre performancepaneler leverer 25% mer kWh i løpet av levetiden, sammenlignet med de tilsvarende 400W-panelene.

Jeg vil senke strømregningen


Solceller Watt Peak - Hva er Wp?

Strømmens effekt måles oftest i watt (W), mens effekten for solceller måles i Watt peak (Wp). Med peak menes høydepunktet, altså den høyeste mulige effekten panelet kan oppnå under optimale forhold. Ettersom disse forholdene kan variere, for eksempel på en overskyet dag, varierer den faktiske effekten fra solceller også.


Festeanordninger - Feste solcellepanelene til taket

For at solcellene skal generere mest mulig effekt, må installasjonen tilpasses ditt tak. Monteringssystemer for flate tak varierer fra festemidler til vinklet tak, ikke bare i materiale, men også i pris.

Les mer om hva som menes med virkningsgrad og hva som gjelder i Norge.


Faktorer som påvirker kostnaden på anlegget ditt

Det er ikke bare takhellingen som påvirker installasjonen, takmaterialet er også viktig for hvilken installasjonsmetode som skal velges. Ta takstein som et eksempel, her må installatøren bruke kroker som er festet under taksteinen. Til slutt får du selvfølgelig alltid et tak så tett som du hadde før solcellepanelene ble installert.

Sorte Solcellepaneler

Men hva menes med optimal effektivitet?

Effektiviteten til en solcelle avhenger av hvor mye sollys som treffer overflaten av solcellen. Energien som sollys leverer til overflaten av solcellen frigjør igjen elektroner som gir deg elektrisitet. Derfor er overflatematerialet også viktig, så vel som design, type solceller og silisium. Ulike typer solceller gir derfor forskjellige effekter.

Eksterne faktorer kan også påvirke effektiviteten. Eksempler på slike faktorer er: temperatur, vær, breddegrad og hellingen til solcellene. Mer informasjon om effektivitet finner du her.


Strømkabler - tilkobling av solceller

Solcellene må også kobles til. Solceller kan kobles både i serie og parallelt. Seriekobling foretrekkes imidlertid fordi den gir en høyere spenning. Installatøren bruker strømkabler for tilkoblingen. Deretter trekkes strømkablene ned fra taket for å kobles til inverteren.


Vekselrettere - Fra DC til AC

Etter at solcellepanelene dine er seriekoblet, kobles kablene til en vekselretter. Vekselretteren konverterer likestrøm fra solcellepanelene til vekselstrøm - strømmen vi bruker i våre stikkontakter. Vekselretterens innstillinger sikrer at strømnettselskapenes krav til for eksempel spenningskvalitet og inngangseffekt er oppfylt.

Vekselrettere

Fra sma.de

Når du skaffer deg et solcelleanlegg, er det viktig å sikre at vekselretteren passer og er godt dimensjonert i forhold til solcellepanelene. Et bra solcelleanlegg har ofte en vekselretter med mindre merkeeffekt en solcellenes samlede effekt. Dette betyr ikke at anlegget leverer mindre energi, vanligvis er det snarere motsatt fordi anlegget begynner å produsere strøm tidligere på morgenen og senere ut på kvelden.


Vekselrettere - to typer
Du kan normalt velge mellom enten en string inverter eller en micro inverter. Type vekselretter påvirker også totalprisen på ditt solcelleanlegg. En micro inverter vil koste mer, men du får bedre ytelse for pengene.


Elektrisk tilkobling til sikringsskapet

Når solcellepanelene er koblet til vekselretteren, er det på tide å koble det til sikringsskapet. Her får vekselretteren sin egen sikring. Da er det gratis å slå på solcelleanlegget og nyte egenprodusert strøm som er bra for miljøet og lommeboken.


Observer og optimaliser ditt solcelleanlegg

Visste du at du enkelt kan bruke Otovo Solar-appen til å observere ditt solcelleanlegg og se hvilke perioder solcellepanelene dine produserer mest strøm?

Hva koster et solcelleanlegg til et hus?

Når du nå vet hva som bør inkluderes i en startpakke med solcellepanel, kan vi prøve å beregne hva et solcelleanlegg kan koste deg. Det vanligste spørsmålet er "hvor stort solcelleanlegg trenger jeg", og det vanligste motspørsmålet vi stiller våre fremtidige solkunder er "hvor mye strøm bruker du?". Det er svaret på spørsmålet ditt! La oss ta et eksempel.

Eksempel - Pris for et nøkkelferdig solcelleanlegg på 10 kWp:

Anta at ditt årlige strømforbruk er rundt 10 000 kWh*, og du velger våre stilige premiumpanelene som genererer 400 Wp. Vi antar også at solcellepanelene er festet til taket ditt som har en skråning på omtrent 25-27 grader som et eksempel.

* Middels store hus og villaer har vanligvis et strømforbruk på rundt 20.000 til 25.000 kilowattimer ifølge SSB. Vi velger derfor et "mindre" hus (100-110 kvm) som et eksempel og starter fra ca 800-900 kWh i månedlig forbruk. Dette tilsvarer et årlig forbruk på 9 600-10 800 kWh, nesten 10 kilowattimer. Et lite solcelleanlegg, derimot, anses å ha et forbruk på omtrent 5 kilowattimer.


Resultat: Dette er hvor mange solcellepaneler du trenger

Da kan det være snakk om rundt 25 solcellepaneler. Multipliser deretter 25 med 400 Watt og det gir 10 kWp (mer eller mindre effekt kan fås avhengig av din geografiske posisjon). Dette betyr en strømproduksjon på 9.000-10.000 kWh per år. 1 kWp tilsvarer dermed omtrent 1000 kWh per år.

Vær oppmerksom på at Wp betyr effekten under optimale forhold.

Prisen for et solcelleanlegg som genererer cirka 10 kWp, kan vi anslå til cirka 165 000 til 168 000 kroner før støtte fra Enova.


Prisen på ditt solcelleanlegg kan variere

Husk at dette bare er et estimat. Otovo har alltid som mål å finne den beste og billigste solinstallatøren, men flere faktorer påvirker prisen. Noen faktorer er: type solcellepanel, breddegrad, eller at du trenger flere solcellepaneler for ønsket effekt på grunn av at taket er skyggelagt av andre bygninger eller trær.


Solcellepakke med garanti - alt du trenger

Hvis du velger Otovo, får du ikke bare en komplett solcellepakke, prisen inkluderer også markedets beste garanti som dekker alle komponenter og utstyr til solcelleanlegget som er inkludert i solcellesystemet og anlegget ditt! Dette gjelder uansett om du kjøper eller velger solabonnement på solceller fra oss.

Sjekk adressen din i dag!

Vi finner den nærmeste og billigste solcelleinstallatøren, og du får raskt et tilbud! Klikk på knappen nedenfor for å se hvor mange solcellepaneler som kan passe på akkurat ditt tak.

Stilige og effektive paneler - Få et tilbud i dag!

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.