Solceller i Norge – går det an? Svaret er et tydelig JA! Norge har mange soltimer selv om vi er langt nord. Solcellepaneler fungerer dessuten aller best i kaldt klima.

Sjekk taket ditt her!

Raskest voksende teknologien

Solkraft er den raskest voksende teknologien innen kraftproduksjon i verden. Solceller i Norge utgjør fortsatt bare en liten del av kraftproduksjonen, men de siste årene har vi sett en eksplosiv vekst. Fortsatt lurer noen på om solcellepaneler i Norge er effektive nok. Svaret er er et tydelig JA!

Vil du vite hvor mye strøm du kan produsere med solceller på ditt tak? Du får svaret ved å sjekke ditt tak hos oss. Med solcellepaneler fra Otovo kan du både spare og tjene penger. Det er din forsikring når strømprisene stiger.

Hvor effektive er solceller i Norge?

Solforhold i Norge

Mange tenker kanskje at det er lite sol i Norge. Faktisk har mange norske byer mer sol enn byer lenger sør i Europa. Det er flere faktorer som påvirker effektiviteten til et solcelleanlegg. Høyere effektivitet betyr mer strøm.

Faktorer som påvirker hvor mye strøm solceller produserer:

 • Teknologi
 • Solinnstråling
 • Temperatur
 • Nedbør

Teknologien

Før i tiden var solkraft både dyrt og lite effektivt. Siden 1970-tallet har teknologien gjort kvantesprang. Spesielt de siste 30 årene har vi sett store fremskritt, og derfor også stor interesse. Nå er solkraft den raskest voksende teknologien innen kraftproduksjon.

I dag er solcellepaneler blitt mye bedre og billigere. Hvert panel kan produsere mer strøm. Otovos aller beste panel, Performance, produserer hele 375 watt per panel. Dessuten er teknologien mye billigere. Nå er solceller i Norge tilgjengelig for alle som ønsker å produsere sin egen elektrisitet.

Solinnstråling

Solinnstråling er kanskje den viktigste faktoren. Her handler det om hvor mye sol et geografisk område får. Ofte snakker man for eksempel om totalt antall soltimer på et år.

Om man reiser langt sør om sommeren kan det fort bli ubehagelig i sola. Jo nærmere ekvator man kommer, jo varmere blir det. Dette er på grunn av solinnstrålingen, som er sterkest langs ekvator.

Om man vil sammenligne solceller i Norge med andre land, kan man se på hvor mye strøm de produserer på et år. Dette måler man i kilowattimer (kWh). Solceller i Norge produserer fra 650 til 1000 kWh per år.

Flere solcellepaneler betyr mer strøm

Hvor stor del av et årlig strømforbruk et solcelleanlegg dekker, avhenger av størrelsen på anlegget. Flere solcellepaneler betyr mer strøm. Som sagt vil også type panel være viktig.

Undersøkelser viser at solceller i Norge produserer like mye strøm som flere steder lenger sør, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Et solcelleanlegg i Oslo kan produsere mer strøm enn det ville gjort i byer som København, Amsterdam, Berlin, Brussel og Praha. Solinnstrålingen i Kristiansand er høyere enn i London, Munchen, Stockholm og Paris – faktisk er den på linje med Seoul i Sør-Korea!

Med andre ord er det en myte at det er så lite sol her i nord.

Temperatur og vær

Det er altså nok sol i Norge. Hva med temperaturen? Har det noe å si at det er så kaldt her? Ja, det har det, og det er faktisk bare bra at det er så kaldt.

Solceller liker seg nemlig best i kulde. Spenningen som solcellene produserer, øker når det er kaldt. Faktisk fungerer teknologien aller best på minus 5 grader.

Ekstremt høye temperaturer fører til energitap. Det er derfor et solcelleanlegg i Sahara fungerer dårligere enn solceller i Norge – selv om det selvsagt er mer solinnstråling i Sahara. Her er det viktig å finne en balanse mellom solinnstråling og temperatur. Den balansen har vi i Norge.

Nedbør

Forskning viser også at det ikke er noe problem med regn. Solstrålene skinner gjennom regndråpene. Dette samme gjelder lag med is.

Et tykt lag med snø vil imidlertid kunne blokkere solstrålene. Dette er en av få ulemper med solceller i Norge. Ofte vil riktignok sola smelte snøen på panelene i løpet av dagen.

Dessuten har ikke snøen så mye å si når man ser på årlig produksjon. Da regner vi med at snøen bare vil føre til 1-2 % lavere produksjon enn man kunne hatt. Snø er en ulempe, men den er altså ikke veldig stor.

Sjekk din adresse

Solceller i Norge med Otovo

solceller fra Otovo. Bildet viser eneboliger med skråtak og solcellepaneler.

Hos Otovo ønsker vi å gjøre solenergi tilgjengelig for alle nordmenn. Med oss kan du både spare penger, og få ren energi.

Derfor bør du velge Otovo:

 • Du får billigere strøm
 • Du kan selge strømmen du ikke bruker
 • Du får ren energi
 • Otovo er her for deg hele veien

Du får billigere strøm

Med solcellepaneler fra Otovo får du lave strømpriser i flere tiår fremover. Når du produserer din egen strøm på taket, slipper du å betale strømselskapet. Du slipper kraftpris, nettleie og avgifter på strømmen du produserer selv. Derfor får du billigere strøm med Otovo.

Du kan selge strømmen du ikke bruker

Som nevnt er det nok sol til å ha solceller i Norge. Faktisk er det mer enn nok. Flere av våre kunder produserer mer strøm enn de bruker. Denne strømmen tjener de penger på.

Du kan nemlig selge strømmen du ikke bruker til strømselskapet ditt. Det skjer automatisk, og krever ikke at du foretar deg noe. Strømmen går ut på strømnettet, og selges videre til noen andre. Med andre ord kan du forsyne nabolaget med solenergi og tjene penger på det.

Du får ren energi

Solenergi er ren, grønn og fornybar energi fra sola. Vi må bytte ut fossilt brensel med fornybar energi for å stoppe klimaendringene. Med solcelleanlegg får du ren energi, og du viser samtidig politikere og næringsliv at det er verdt å satse på solceller i Norge. Hvis nok personer tar grønne valg, kan vi sammen stoppe den kommende krisen.

Otovo er her for deg hele veien

Er du usikker på om du får nok sol på ditt tak? Otovo hjelper deg å sjekke solforholdene. Solceller i Norge har aldri vært enklere.

Så lett er det:

 • Klikk på Sjekk ditt tak i dag!
 • Skriv inn din adresse
 • Vent et par sekunder
 • Du får se potensialet til ditt tak
 • Du får også prisestimat på kjøp og leasing

Otovo-plattformen henter inn prisene til de beste lokale installatørene. Vi sammenligner prisene slik at du får det beste tilbudet på solceller i Norge. Alle våre installatører er Otovo-sertifisert, og du kan være trygg på at arbeidet blir gjort skikkelig.

Vi har markedets beste garantier

Otovo har også markedets beste garantier. Dersom en del av anlegget viser seg å ikke fungere, fikser vi selvsagt reparasjon med en gang. Vi dekker kostnadene for selve reparasjonen, for delen som byttes og for eventuell frakt.

Vi er her for deg hele veien fra du sjekker ditt tak til det er installert. Du kan alltid ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Vil du også spare penger og miljøet? Søk opp din adresse hos oss!

Sjekk taket ditt her!
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.