Solceller i Norge – går det an? Svaret er et tydelig JA! Norge har mange soltimer selv om vi er langt nord. Virkningsgrad, altså effekten på solcellepaneler, øker faktisk i kaldere klima.

Bilde: Ytelse for performance-panel*

hög effekt och lång garanti - performancepaneler



*Våre performancepaneler på 400 Watt har, i tillegg til 25 års ytelsesgaranti, også 25 års produktgaranti. Forventet levetid med produksjon er hele 40 år! De rangeres også på topp når det gjelder bærekraft.


Virkningsgrad av solceller - hva innebærer det?

Med virkningsgrad menes det hvilken effekt solcellene kan generere. I Norge, på grunn av vårt kalde klima, er det flere som er skeptisk til om optimal virkningsgrad kan oppnås av solcellene. Så spørsmålet er, kan man satse på solkraft og solceller i Norge uten å miste mye effekt?

Selvsagt!

Mange tenker kanskje at det er lite sol i Norge. Faktisk har mange norske byer mer sol enn byer lenger sør i Europa. Det er flere faktorer som påvirker effektiviteten til et solcelleanlegg. Høyere effektivitet betyr mer strøm.

Faktorer som påvirker hvor mye strøm solceller produserer:

  • Solstråling og solenergi
  • Innstrålingsvinkel og helling
  • Temperatur - varme og kulde
  • Solcelletype - teknologi
  • Breddegrad - retning
  • Vær - nedbør, snø

Vil du vite hvor mye strøm du kan produsere med solceller på ditt tak? Du får svaret ved å sjekke ditt tak hos oss. Med solcellepaneler fra Otovo kan du både spare og tjene penger. Det er din forsikring når strømprisene stiger.

Få et tilbud i dag!


Solinnstråling - den viktigste faktoren som påvirker effekten

Solstråling er kanskje den viktigste faktoren - det innebærer hvor mye solstråler og solenergi som en bestemt overflate får. I vårt tilfelle handler det om hvor mye sol et geografisk område får. For eksempel snakker folk ofte om antall soltimer per år.

Hvis du reiser lengre sør om sommeren, kan det fort bli ubehagelig i solen. Jo nærmere du kommer ekvator, jo varmere blir det. Dette er fordi solstråling er sterkest langs ekvator.

Men det viktigste er ikke solvarmen, men solenergien og posisjonen til solen. Om solen er høyest på himmelen eller ikke påvirker hellingen du må ha på solcellepanelene. Helling og innfallsvinkel forteller vi om litt lenger ned!


Solcellenes effekt -hvordan er virkningsgraden i Norge

Hvis du vil sammenligne effekten på solceller i Norge med andre land, kan du se på hvor mye strøm de produserer på et år. Dette måles i kilowattimer (kWh).

Solceller i Norge produserer like mye strøm som flere byer lenger sør. Et solcelleanlegg i Stockholm kan produsere mer strøm enn de ville ha gjort i byer som London, København, Amsterdam, Berlin, Brussel og Praha. Solinnstrålingen i Kristiansand er høyere enn i London, Munchen, Stockholm og Paris – faktisk er den på linje med Seoul i Sør-Korea!

Med andre ord er det en myte at det er så lite sol her i nord.


Flere solcellepaneler betyr mer strøm

Hvor mye av et årlig strømforbruk et solcelleanlegg dekker, avhenger av anleggets størrelse. Flere solcellepaneler betyr mer strøm. Som sagt vil også type panel påvirke mengden.

Hva koster et solcelleanlegg?

Tilbud på et minutt



Solkraft i Norge - Teknologien som vokser raskest

Før i tiden var solkraft både dyrt og lite effektivt. Siden 1970-tallet har teknologien gjort kvantesprang. Spesielt de siste 30 årene har vi sett store fremskritt, og derfor også stor interesse. Nå er solkraft den raskest voksende teknologien innen kraftproduksjon.

I dag er solcellepaneler blitt mye bedre og billigere. Hvert panel kan produsere mer strøm. Otovo sitt beste panel, Performance, produserer hele 400 watt per panel. Dessuten er teknologien mye billigere. Nå er solcelleanlegg i Norge tilgjengelig for alle som ønsker å produsere sin egen elektrisitet.


Solkraft - en eksplosiv vekst

Solkraft er den raskest voksende teknologien innen elektrisitetsproduksjon i verden. Solceller i Norge utgjør fortsatt bare en liten del av strømproduksjonen, men de siste årene har vi sett en eksplosiv vekst. Betyr dette at et solcelleanlegg kan ha optimal strømproduksjon også i Norge?

Nettilknyttet solcelleanlegg i MWh

Bilde: I løpet av 2020 ble ca 40 MW (Megawatt) ny solenergi installert i Norge. Dette tilsvarer installasjon av 350 solcellepaneler hver dag i 2020. Kilde: energifaktanorge.no

La oss starte med å forklare begrepet "effektivitet", og hvilke faktorer som påvirker det.

Sjekk taket ditt her!


Sollys og innfallsvinkel - helling av solceller

Siden innfallsvinkelen og solens posisjon påvirker effektiviteten, må vi ta hensyn til helling av solcellene. Derfor er breddegrad, altså den geografiske breddegraden, interessant her. Takket være breddegraden kan vi estimere den optimale effektiviteten for dine solcellepaneler og taket ditt.

Sollys og innfallsvinkel

Et normalt har tak i Skandinavia en helling på omtrent 25-30 grader.


Hvordan beregnes den optimale innfallsvinkelen?

For å bestemme den optimale innfallsvinkelen, kan vi legge til eller trekke fra breddegraden. Dette avhenger igjen av avstanden til ekvator. Hvis solen står høyt oppe, er det bedre med en lavere helling av solcellene. På den annen side, jo lenger nord vi er, desto brattere er hellingen nødvendig for solens optimale posisjon i forhold til solcellene.

tak med null grader skråning - solcellepaneler på taket

Bilde: tak med null grader skråning - solen står høyt oppe

Solceller takvinkel

Beste vinkel for solceller i Norge er på mellom 15 til 40 grader. Det som regnes som "normal skråning" er et tak som skråner mellom 5 og 35 grader.

Tre kategorier av takhellinger i Norge
1. 0-5 °, solcellepanelene installeres med en helling på 10 grader på disse takene.
2. 5-35 °, normal skråning
3. 35 °, bratt / skråtak

I Sør-Norge anses den optimale skråningen være 35-45 grader for at solcellene skal kunne generere mest strøm gjennom året.

Hvilken kategori taket ditt tilhører, påvirker også installasjonskostnaden. Dette er noe solcelleinstallatøren tar hensyn til når tilbudet blir opprettet.


Effektivitet og temperatur - Slik påvirkes solceller av kulde og varme

Selv om sollys er den viktigste faktoren for at solcellene dine skal generere så mye strøm som mulig, spiller temperaturen også en stor rolle i effektiviteten. Jo varmere solcellene dine blir, desto lavere blir effekten.

Som vi nevnte tidligere, er det ikke varmen som er viktig, det er solenergien. Solenergi tilføres via lysstråler som treffer overflaten av solcellene og frigjør elektroner fra solcellene. Solceller derimot trives best i kulden. Årsaken er at strømmen som solcellene produserer øker når det er kaldt. Faktisk fungerer solcelleteknologi best i minus 5 grader - og derfor er solceller også effektive om vinteren i Norge!


Solceller foretrekker temperaturer under 25 grader

Hvordan påvirker høy temperatur solcelleeffektiviteten? For solceller er temperaturer over 25 C ikke optimale. Hvis det blir varmere enn det, påvirkes effektiviteten negativt, og solcellene genererer da mindre strøm.

Våre høyteknologiske solcellepaneler tåler temperaturer mellom omtrent minus

40 grader C til ca pluss 85 Celsius.

Ekstremt høye temperaturer fører dermed til energitap. Dette er grunnen til at et solcelleanlegg i Sahara fungerer dårligere enn solceller i Norge, selv om det selvfølgelig er mer solstråling i Sahara. Her er det viktig å finne en balanse mellom solstråling og temperatur. I Norge har vi en god balanse!


Solcellepaneler - hvor mye spenning taper solceller?

Hvor mye reduseres effektiviteten per økt temperatur for et solcellepanel? Når det gjelder spenningstapet, kan det variere avhengig av type solcellepanel. Du kan forvente en nedgang på cirka -0,25 % opp til -0,30 % per grad når temperaturen stiger.


Solcellepaneler - hvor mye synker spenningen til solcellene?

Hvor mye reduseres effektiviteten per økt temperatur for et solcellepanel?

Når det gjelder spenningstapet, kan det variere avhengig av type solcellepanel. Du kan forvente en nedgang på omtrent -0,25% opptil -0,30% per grad når temperaturen stiger.


Hvor mye strømtap kan du forvente?

For eksempel kan temperaturkoeffisienten være -0,34% og spenningskoeffisienten -0,25% per grad Celsius. Med koeffisient mener vi tallet som omhandler hvor mye noe reduseres eller øker. Når det gjelder solceller, setter solcelleprodusenter vanligvis koeffisienter for temperatur, spenning eller strøm.

Performance solcellepanel spesifikasjon

Strømtapet varierer også mellom paneltyper. Du kan forvente et tap på omtrent -0,34% per grad, opptil -0,36% per grad C.

Få et tilbud i dag!



Breddegrad - hvilken retning skal solcellene rettes mot?

I hvilken breddegrad bør du installere og vende solcellene dine? I Norge får vi den beste effekten hvis vi vender solcellepanelene våre mot sør. Men det er også installasjoner vendt mot både vest og øst.

Noen ganger kan det være slik at en del av taket ditt er skyggelagt av for eksempel en annen bygning eller et tre. Dette påvirker selvfølgelig takplasseringen av solcellepanelene.


Hvilken type solcelle gir best effekt - teknologi

Hvilken type solcelle du velger påvirker også effektiviteten. Valget lander vanligvis mellom monokrystallinske og polykrystallinske solcelletyper. Det som er annerledes er renheten av silisium.

Når det gjelder polykrystallinske solcellepaneler, smeltes silisiumet og helles i former som solcellene hentes fra. Når det smelter, oppstår forurensninger, noe som fører til lavere effektivitet.

For å lage monokrystallinske celler smeltes ikke silisiumet, men kuttes i ark. Dette gir høyere renhet og høyere effektivitet.

På Otovo jobber vi bare med moderne teknologi - derfor har vi valgt monokrystallinske solcellepaneler. Vi tilbyr et bredt spekter av modeller og krefter for å tilpasse tilbudene våre til alle behov. Dine behov.


Hvor effektive er solceller i Norge

Normalt har solceller en effektivitet på omtrent 16 til 20 prosent i Norge, men med våre Performancepaneler kan du til og med få en maksimal effekt på ca 22,6-22,7%!


Effektiviteten påvirkes også av området

Husker du vi snakket om at solenergi som rammer et område er det som frigjør elektrisitet? Derfor spiller området som solenergien treffer en stor rolle for hvor effektivt et solcellepanel er. Kraften til selve solcellepanelet spiller også en rolle i ligningen. For eksempel produserer et solcellepanel på 400W mer strøm enn et solcellepanel på 360W, selv med samme størrelse.


Hvordan været påvirker effektiviteten til solcellene dine

Ja, været påvirker også effektiviteten. Regn, snø og vind for eksempel.

Vind kan være en fordel - fordi det kan kjøle ned solcellepanelene, og som vi nevnte tidligere, foretrekker solceller kaldere temperaturer som er med på å øke effektiviteten.

Hva med regn og snø da? Forskning viser at selv regn ikke gir problemer. Solens stråler skinner gjennom regndråpene. Det samme gjelder lag med is.

været påvirker effektiviteten

Et tykt lag med snø vil imidlertid kunne blokkere solstrålene. Dette er en av de få ulempene med solceller i Norge. Ofte vil imidlertid solen smelte snøen på panelene i løpet av dagen.

I tillegg spiller ikke snøen en så stor rolle når du ser på årsproduksjonen, da regner vi med at snøen bare vil føre til 1-2% lavere produksjon enn du ellers ville hatt. Snøen er en ulempe, men den er ikke stor.


Beregne effektiviteten til solcellene - dette er hvor mye strøm du får

Under utregningen går vi ut i fra at du vil kjøpe solcellepanelet SunPower Maxeon 3 på 400W. Disse panelene inneholder 104 monokrystallinske celler og har en virkningsgrad på omtrent 22,6-22,7%. Under optimale forhold ville 25 paneler dermed gi deg 10kWp* - som tilsvarer 10.000 kWh for et solcelleanlegg i Norge.

*Med peak menes Wattens høydepunkt. Det vil si høyest mulig effekt i Watt som solcellepanelet kan oppnå under optimale forhold.

Hvis vi skal ta et eksempel der vi inkluderer faktorer som: skyer, regn, snø og den geografiske breddegraden, kan vi få ulik effektivitet i forskjellige regioner i Norge:

25 x 400W Maxeon 3 solcellepaneler gir da:
Bergen: ca. 8000 kWh / år
Oslo: ca. 9000 kWh / år
Kristiansand: ca. 10.000 kWh / år


Otovo er der for deg hele veien

Er du usikker på om du får nok sol på taket ditt? Otovo hjelper deg med å undersøke solforholdene. Solceller i Norge har aldri vært enklere.

Så enkelt er det:

  • Klikk på Sjekk taket ditt i dag!
  • Skriv inn adressen din
  • Gi oss litt informasjon om taket ditt
  • Vent noen sekunder
  • Du får se takets potensial
  • Du får også en prisberegning på kjøp og solabonnement

Otovo-plattformen henter inn prisene til de beste lokale installatørene. Vi sammenligner prisene slik at du får det beste tilbudet på solceller i Norge. Alle våre installatører er Otovo-sertifisert, og du kan være trygg på at arbeidet blir gjort skikkelig.

Otovo har også markedets beste garantier. Dersom en del av anlegget viser seg å ikke fungere, fikser vi selvsagt reparasjon med en gang. Vi dekker kostnadene for selve reparasjonen, for delen som byttes og for eventuell frakt.

Akkurat nå får du også Enova-støtte når du kjøper solcellepaneler, og dermed får du solcelleanlegget enda billigere!


Du får ren energi

Det er altså nok sol i Norge til effektive anlegg med solenergi.
Solenergi er ren, grønn og fornybar energi fra sola. Vi må bytte ut fossilt brensel med fornybar energi for å stoppe klimaendringene. Med solcelleanlegg får du ren energi, og du viser samtidig politikere og næringsliv at det er verdt å satse på solceller i Norge. Hvis nok personer tar grønne valg, kan vi sammen stoppe den kommende krisen.

Senke strømregningen

Vil du også spare penger og miljøet? Søk opp din adresse hos oss!


Hvor mye strøm produserer solcelle?

Strømproduksjonen til en solcelle avhenger av flere faktorer. Normalt vil en standard solcelle produsere rundt 360 til 440 Wt med strøm per dag, avhengig av hvor mye sollys den mottar.


Hva er virkningsgraden til en solcelle?

Virkningsgraden til en solcelle angir hvor effektivt den konverterer sollys til elektrisitet. En typisk solcelle har en virkningsgrad på rundt 18-22%, noe som betyr at den kan konvertere omtrent 18-20% av sollyset som treffer den til elektrisitet.

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.