Denne vinteren har det ikke vært så mye snø, men i natt kom det noen centimeter her på Østlandet. Hva skjer med produksjonen når det blir hvitt ute? Hva gjør man når snøen legger seg på panelene? Dette er spørsmål mange solcelleentusiaster stiller seg når vinteren er her. Vi har samlet noen gode råd og tips for hvordan du skal forholde deg til vinterens utfordringer.

Vær tålmodig 1

Vi vet, det er frustrerende å se på at anlegget ikke produserer en eneste kilowatt-time. Her hjelper det å tenke på at det ikke er store verdiene som går tapt. Et typisk sydvendt anlegg produserer kanskje 1 kWh per kWp på solrike dager i februar. Det gir deg en strømverdi på 4 kroner fra et gjennomsnittlig anlegg med 20 paneler. I desember og januar er det kanskje halvparten av det igjen.

Litt avhengig av antallet soldager hvor panelene er dekket av snø, kan du anta at du taper en hundrelapp på å bare la det være.

Vær tålmodig 2

Hvis du ikke har veldig mye snø på anlegget, så kan det uansett lønne seg å vente til en solfylt dag. Hvis solen tar godt, og det ikke er altfor mange blå grader, smelter is og snø greit unna.

Vær forsiktig

Om du er fast bestemt på å gå opp på taket for å få snøen av solcellepanelene, lar det seg selvfølgelig gjøre. Bruk en kost eller en børste og fei snøen av. Ikke bruk utstyr av metall, slik som skraper eller spader. Vi vil ikke ha riper i panelene.

Egenkomponert teleskopkost for snørydding på solcellepaneler (Foto: Privat). Lær å måke snø av solcelleneEgenkomponert teleskopkost for snørydding på solcellepaneler (Foto: Privat)

Husk også sikkerheten:

  • Skru først av anlegget med bryteren på vekselretteren
  • Ta så sikringen på kursen til solcelleanlegget
  • Bruk festesele på taket
  • Ikke gå på panelene

Når du er ferdig skrur du først på sikringen til solcelleanlegget igjen, deretter bryteren på vekselretteren.

Send oss gjerne dine egne tips hvis det er noe vi ikke har tenkt på. Lykke til!

You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.