Monokrystallinske eller polykrystallinske solceller? Hvilke ulike typer solceller finnes, og hvilke bør du velge for å få høyest mulig effekt og produsere mest strøm i Norge?

Vi forklarer hvordan teknologien skiller seg mellom de ulike solcelletypene og hvilken type som passer best for deg som ønsker å produsere din egen strøm med høyest mulig effekt!

Fakta

  • En solcelle kalles en fotovoltaisk celle og omdanner solenergi fra sollys til elektrisitet
  • Et solcellepanel har 104-120 solceller
  • Dagens solceller er i stand til å omdanne ca 16-22,6% av solstrålene som treffer overflaten til brukbar energi – dette kalles effektivitet
  • Det er i dag ca 7000 installerte solcelleanlegg i Norge og effekten er over 160 MW
  • Monokrystallinske solceller er den beste typen for deg som ønsker å få så høy effekt som mulig for pengene
  • Stoffet silisium brukes til å produsere mono- og polykrystallinske solceller
  • Solceller fungerer bedre i kulde, og optimal driftstemperatur er rundt 5 minusgrader
  • Takket være ny teknologi produserer solceller høy effekt selv lenge etter produsentens garantiperiode
  • Et solcelleanlegg på ca 10 000 kWh blir vanligvis lønnsomt innen 8-14 år

Les mer om myter og fakta om solcellepaneler.


Solcellepaneler fra Otovo

  • Otovo har installert over 5000 solcelleanlegg hittil i Skandinavia
  • Våre beste performancepaneler er fra Sunpower og har en høy effektivitet på 22,6 % (400 Watt) - de brukes også i verdensrommet
  • Du får lang garanti på alle komponentene dine når du kjøper eller ved å bruke vårt solabonnement
  • Solcellepanelene er svarte med et pent design som ser bra ut på taket ditt
  • Otovo finner den beste og billigste solcelleinstallatøren som er DSB-sertifisert
Sjekk taket ditt her!


Hva er en fotovoltaisk celle

For å forklare teknologien så enkelt som mulig kan vi si at en solcelle fanger opp solenergi som frigjør elektroner som igjen genererer elektrisitet. Teknologien er avhengig av silisium og dets renhetsgrad. Effekten er derimot ikke bare avhengig av teknologien, her påvirker også ytre faktorer virkningsgraden.


Hvorfor brukes silisium i solceller?

Hvorfor brukes egentlig silisium i solceller? Grunnstoffet silisium har atomnummer 14 og kalles en halvleder på grunn av dets egenskaper som gjør at stoffet kan lede strøm, men ikke like godt som en leder, og det kan heller ikke fungere helt som en isolator.

Kort oppsummert kan man si at det er elektron-settet i stoffet som avgjør om et stoff er en halvleder, leder eller isolator. Silisium er et stoff som er lett å påvirke ved å tilsette andre stoffer og dermed endre den elektriske ledningsevnen. Derfor er silisium uerstattelig i både halvlederindustrien og solcelleindustrien.


Hva er de forskjellige typene solceller?

  • Amorfe eller tynnfilmssolceller
  • Polykrystallinske solceller
  • Monokrystallinske solceller - den beste typen

Hvordan solcellene produseres, hvilke materialer som brukes, effekt, pris og utseende er noen forskjeller mellom de ulike typene solceller.

Men hvorfor foretrekkes monokrystallinske solceller fremfor de andre typene? For å svare på det spørsmålet kan vi starte med å se nærmere på de forskjellige typene av solcellepaneler, og sammenligne fordeler og ulemper!

Få tilbud!


Amorfe solceller - hva er det?

Amorfe solceller kalles også tynnfilmssolceller. "Amorf" betyr formløs og i motsetning til mono- og polykrystallinske består de ikke av krystaller.


Tre forskjellige typer tynnfilmssolceller

En variant er laget av silisium, men de to andre typene består av CadmiumTelluride eller Copper-Indium (CIGS, Copper Indium Gallium Selenide).


Ulemper med amorfe solceller

En ulempe med amorfe solceller er nettopp at det brukes både giftige og sjeldne stoffer i solcellene i stedet for silisium.


Giftige stoffer - kadmium telluride og CIGS

Å lage tynnfilmceller i silisium er foretrukket fordi kadmium og tellurid er giftige, men også sjeldne.


CIGS og copper-indium

Sammenlignet med CdTe gir CIGS-teknologien høyere effekt enn de andre tynnfilmtypene og toksisiteten er betydelig lavere enn i CadmiumTelluride

(CdTe) teknologi. Solceller laget i CIGS er imidlertid ikke like effektive som deres silisium-kollegaer.

Generelt er tynnfilmssolceller, til tross for navnet, faktisk tyngre enn normalt – noe som påvirker transport og montering. Virkningsgraden er også halvparten så høy sammenlignet med monokrystallinske solceller og ligger på rundt 10 %.


Fordeler med amorfe solceller

Denne typen solceller er formbar fordi den ikke består av krystaller. Derfor er tynnfilmsolceller godt egnet der fleksibilitet er nødvendig.

Eksempler på bruksområder for amorfe solceller: I produkter der litt strøm er tilstrekkelig for funksjon, som kalkulatorer, solcelledrevne lamper og overvåkningskameraer.


Overvåkinggskamera - amorfe solceller



Hva er polykrystallinske solceller?

Poly betyr "mer" og grunnen til at disse panelene kalles polykrystallinske er nettopp at flere silisiumfragmenter er smeltet sammen for å produsere dem. Disse "multikrystallinske" solcellene er blå og du får derfor blå solcellepaneler.


Ulemper med polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solcelletyper har lavere effektivitet sammenlignet med monokrystallinske typer, ca 16 %. Årsaken til den lavere effekten er at hver celle inneholder flere krystaller, noe som hindrer mobiliteten til elektronene.


Fordeler med polykrystallinske solceller

Fordelene med polykrystallinske solceller er at de er billigere å produsere enn monokrystallinske og produksjonen gir mindre restprodukter.


Hva er monokrystallinske solceller?

Mono kommer fra gresk og betyr en eller alene. En solcelle som er laget av en enkelt krystall kalles derfor monokrystallinsk solcelle og har høyere effekt enn de andre solcelletypene. Levetiden er også høyere og temperaturkoeffisienten* er bedre enn den er hos de andre solcellepaneltypene. Monokrystallinske solceller har i de siste årene falt raskere i pris, de har blitt stadig mer effektive, og de har en jevn og pen sort farge som gjør at panelen ¨glir inn¨ i de fleste taklandskap. Monokrystallinske solceller har dermed på få år inntatt plassen som den foretrukne teknologien i boligmarkedet.

*Temperaturkoeffisient betyr verdien med hvor mye noe minker eller øker. En lavere koeffisient gjør altså at du mister mindre effekt jo mer driftstemperaturen øker.

Sjekk taket ditt her!


De beste solcellepanelene i Norge og verden

De beste solcellepanelene til villaen eller huset er av typen monokrystallinske solceller. Disse solcellene er høyeffektive og du får dermed høy virkningsgrad i Norge.


Kun kvalitetsprodukter fra Otovo

Solcellepanelene vi tilbyr hos Otovo er monokrystallinske, som gir høyest effekt, 19-22,6%. Den høye effekten oppnås takket være at solcellene er laget av en krystall og at silisiumet er av høy renhet.

Stadig flere leier eller kjøper solceller i Norge – Otovo har installert 5000 solcelleanlegg i Skandinavia så langt. Vi er også tilstede i flere andre land som Sverige, Frankrike, Spania, Italia, Polen og Tyskland.


Hvilke solcelleleverandører samarbeider Otovo med?

Nå vet du hvilken type solcelle som passer best for akkurat ditt tak. Men nå skal vi også ta en titt på akkurat hvilke solcelleprodusenter vi samarbeider med og fortelle litt om ytelsen til de ulike merkene.


Otovo jobber med disse anerkjente merkene:

  • FuturaSun 360 M Silk Pro - Helsvart
  • SunPower R-MAX3-400-P9

FuturaSun - standard 360Wp paneler

"FuturaSun - FU 360 M Silk Pro" i helsvart er vår mest populære paneltype. De genererer 360Wp og effekten utgjør 19,76%.

For å redusere krafttapet ved temperaturøkninger, såkalte «hot spots», er cellene halvkuttet, dermed halveres solcellene. Disse kalles halvcellemoduler og teknologien forbedrer modulens ytelse og holdbarhet. Derfor vil et 60-cellers panel ha 120 halvkuttede celler.


FuturaSun 360


I tillegg består et solcellepanel av to uavhengige - altså uavhengige av hverandre, deler som øker energigjenvinningen selv om en del av panelet er skyggelagt.

Etter 20 år er 90% ytelse garantert og selve produktet har 15 års garanti.

FuturaSun FU 390-405 M Silk Plus - All Black


SunPower solceller - fra verdensrommet til taket ditt

SunPower Maxeon 3 (SPR-Max3) er de absolutt beste solcellepanelene som brukes selv i verdensrommet. De tåler høyere temperaturer bedre enn andre paneltyper og garanterer deg høy effekt selv etter 25 år!

SunPower er våre beste solcellepanel og har en høy effekt på 400Wp. I industrien varierer produktgarantien mellom 10-15 år, men velger du SunPower får du markedets lengste produktgaranti. I tillegg får du minst 92 % effekt selv etter 25 år.

SunPower er også en vinner innen bærekraft takket være transparent produksjon og resirkulering.

Kjøpe solceller

Hva alle produsentene har til felles:

Alle solcellepaneler og produsenter bruker teknologien «half cut», altså halvkuttede celler, som gjør at man produserer strøm selv om en del av solcellepanelet havner i skyggen.

Alle solceller er av den monokrystallinske typen og har et helsvart design som gjør at de ser bra ut på taket ditt! Effektmessig lover alle leverandører 25 års produksjon der

strømproduksjonen vil være MINST 87% innen det 25. året. Derfor vil du produsere strøm i godt over 25 år etter installasjonen av solceller.

Husk at du får hele 20 års garanti når du bruk vårt solabonnement.


Hvorfor skaffer folk seg sitt eget solcelleanlegg?

Ved å investere i solenergi og anskaffe ditt eget solcelleanlegg kan du redusere strømkostnadene dine, redusere klimautslippene og også øke verdien på huset ditt!

Takket være Enovastøtte slipper du heller å betale hele anlegget selv når du kjøper solceller hos oss – fradraget trekkes fra fakturaen av solcelleinstallatøren.


Solceller og fremtidens teknologi

Antall husstander i Norge som produserer egen fornybar energi med eget solcelleanlegg har økt de siste årene. Solceller blir også mer effektive ettersom teknologien utvikler seg.

Dette er fordi mange har forstått at du kan spare penger på lavere strømregninger og at solenergi er bra for miljøet. Men også takket være statlige tilskudd som gjør det enklere for forbrukere å kjøpe solceller.


Fortsatt usikker på hvilke solcellepaneler du skal kjøpe?

Ikke noe problem! Søk etter adressen din og skriv inn detaljene dine, så kontakter vi deg og svarer på alle spørsmålene dine.

Solceller på taket
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.