"Off-grid" eller off the grid er et engelsk uttrykk som betyr at man lever uavhengig av offentlige tjenester. I strømsammenheng betyr dette at man produserer sin egen strøm og er uavhengig av strømnettet.

Å leve “off-grid” er en livsstil som har vært mest vanlig i land der man ikke stoler på offentlige tjenester, som f.eks i USA der strømbrudd er relativt vanlige. Nå har spørsmålet om selvforsyning blitt mer aktuelt i hele verden, ettersom bevisstheten rundt hvordan krig- og naturkatastrofer påvirker oss har økt. Hvis strømnettet plutselig skulle bli ødelagt, kan det å være off-grid redde strømforsyningen til huset. 

En annen fordel med å være off-grid, er at man ikke betaler nettleie til strømnettet. I en tid der strøm- og nettleiepriser stadig endres, er det godt å bruke egenprodusert strøm når de andre må betale skyhøye summer for sin strøm.

Men, det store spørsmålet er: kan man faktisk leve off-grid med solceller på taket i Norge? Vi reder ut det du trenger å vite.


Forskjellen på on-grid og off-grid

Off-grid løsninger

Inverter og strømbrudd

Det som er avgjørende for å kunne bruke solcelleanlegget sitt ved strømbrudd er at inverteren er kompatibel med batteriet og har en off-grid funksjon. Otovo tilbyr en inverter fra Growatt som er on-grid, men med mulighet for å kjøre back-up. Dette er et mulig tilleggsvalg for deg som er tilkoblet TN-nettet. 

Batterier og strømbrudd

En måte å bli uavhengig av strømnettet er ved å bruke et solcellebatteri med off-grid funksjon.

Men, batterier er ikke spesielt egnet for langtidslagring. Batterier er laget for å spare strømmen du produserer på dagtid, til senere på kvelden når solcellene ikke produserer strøm. Derfor er et batteri med off-grid funksjon kun en løsning for kortvarige strømbrudd.


Hvordan fungerer selve solcellene ved strømbrudd?

For at et solcelleanlegg skal fungere ved strømbrudd kreves følgende:

  1. En inverter med off-grid funksjon
  2. Nettskillebryter for å koble solcelleanlegget fra strømnettet
  3. Egen jording kreves da en frakobling fra strømnettet gjør at anlegget ditt ikke lenger er jordet via nettet
  4. Ladet solcellebatteri som inverteren kan mate strøm til stikkontaktene dine fra
Få et estimat på ditt hus

Kan jeg leve uavhengig av strømnettet bare med solceller?

Å kun belage seg på egenprodusert strøm fra solceller er ikke optimalt, spesielt om vinteren når det vanligvis er for mørkt i Norge til at anlegget ditt kan produsere nok strøm. En hybridløsning er derfor et bedre alternativ.

Da kan du klare deg på strøm fra solceller koblet til batterier med større kapasitet fra april til august og strøm fra strømnettet resten av året. 

En enebolig på 120-150 kvadratmeter forbruker ca 16-20.000 kWh i året, ifølge Forbrukerguiden. Basert på disse tallene kan vi anslå at man vil trenge cirka 25 solcellepaneler x 400 watt for å dekke cirka halvparten av behovet sitt. Denne beregningen avhenger av takhelling, geografisk posisjon, vinkel og flere faktorer som kan påvirke effektiviteten. Husk også at du bør velge et batteri på 1 kWh per installert effekt for ditt anlegg.

Les om solcellebatterier her


Ulemper med å være off-grid

En ulempe med å ha off-grid solcelleanlegg er at du ikke lenger kan selge overskuddsstrømmen tilbake til strømselskapet. Flere strømselskaper betaler hele 100 øre/kWh eller spotpris for dette. Husk også at det er nettilknyttede solcelleanlegg som kan benytte seg av pengestøtten fra Enova.

Det finnes altså fordeler og ulemper ved å leve utenfor nettet som du bør tenke nøye gjennom før du tar en avgjørelse. For å få et prisestimat på en solcellepakke med batteri, sjekk taket ditt hos oss på Otovo allerede i dag.

Søk opp adressen din for å se hvor mye strøm du kan produsere i løpet av året med vårt solkart.

Prisestimat på solceller
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.