Et solcellebatteri brukes til å lagre strøm du produserer med solcellepanelene dine. Denne strømmen kan brukes på et senere tidspunkt, som for eksempel på tidspunkter eller i perioder hvor strømprisene ligger på sitt høyeste.

Trenger man et solcellebatteri når man skaffer seg et solcelleanlegg, og hvilket solcellebatteri er best? I denne artikkelen svarer vi på alt du trenger å vite om solcellebatterier.

Skaff deg solceller og solcellebatteri her:


Fakta om solcellebatteri

  • Et solcellebatteri lagrer strøm man produserer med et solcelleanlegg.
  • Lithium solcellebatterier er det beste batteriet for å lagre solstrøm og har opptil 6000 levetidssykluser.
  • Du bør velge et batteri på 1 kWh per installert effekt (kWp). For 10 kWp bør du altså ha 10 kWh i batterikapasitet.
  • Solcellebatterier krever lite vedlikehold.
  • Gjennom å akkumulere energi kan du utnytte all produksjonen fra solcellepanelene dine og dekke mer av energiforbruket ditt.
  • Kapasiteten til et solcellebatteri måles i kilowatt-timer (kWh), og kostnaden per kWh kan variere avhengig av batteritype og kapasitet.
  • For off grid må du ha en inverter med hybriddrift


Hvordan fungerer et solcellebatteri?

Et solcellebatteri fungerer slik at solstrålene først treffer solcellepanelene og det produseres energi. Denne energien blir konvertert til DC strøm. DC strømmen sendes inn i batteriet og blir lagret der. Når strømmen skal brukes i huset går DC strømmen fra batteriet og inn til inverteren og blir konvertert fra DC til AC strøm slik at det kan bli brukt i hjemmet.


Forskjellig typer solcellebatteri

Det eksisterer flere forskjellige typer solcellebatterier, hver med sine egne unike egenskaper og fordeler.


Blybatterier: Blybatterier er et av de vanligste solcellebatteriene. De er billige solcellebatterier i forhold til flere andre typer, holdbare og tåler et bredt spekter av temperaturer. Disse batteriene er også relativt enkle å vedlikeholde. Dette batteriet er tyngre og større enn et litiumbatteri.

Nikkel-kadmium-batterier: Nikkel-kadmium-batterier (NiCd) har blitt brukt for solcelleanlegg i mange år. De er pålitelige, har lang levetid og tåler ekstreme temperaturer. De er imidlertid mindre effektive enn andre typer batterier og fases ut til fordel for nyere teknologier.

Lithiumbatterier: Lithiumbatterier er det beste solcellebatteriet, og blir stadig mer populært å bruke med solcelleanlegg. De er mer effektive enn blybatterier, noe som betyr at de kan lagre mer energi på en mindre plass. De har også lengre levetid, krever mindre vedlikehold og kan lades, og lades raskere.

Å velge riktig type solcellebatteri for systemet ditt avhenger av en rekke faktorer, inkludert energibehov, budsjett og tilgjengelig plass. Det er viktig å samarbeide med en kvalifisert solcelleinstallatør for å finne ut hvilken type batteri som vil fungere best for din spesifikke situasjon.

Få et tilbud


Solcellebatteri levetid

Hvor lenge varer egentlig et batteri til solcellepanel? En av de viktigste faktorene når du velger et solcellebatteri er levetiden.

Levetiden til et solcellebatteri viser til hvor lenge batteriet kan lagre og frigjøre energi effektivt før det må skiftes. Typisk levetid for solcellebatteri er rundt 10 år, men dette kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert batteritype, utladningsdybden og driftsforholdene. Blybatterier har for eksempel en levetid på 3 til 5 år, mens lithium batterier kan vare opptil 15 år. Levetiden til et litiumbatteri kan imidlertid påvirkes av faktorer som overlading, underlading og ekstreme temperaturer.

Utladningsdybden påvirker også levetiden til et solcellebatteri. Utladningsdybden refererer til hvor mye energi som tappes fra batteriet før det må lades. Batterier som ofte utlades til et lavt nivå vil ha kortere levetid enn de som ikke er det.

Driftsforhold som temperatur og fuktighet kan også påvirke levetiden til et solcellebatteri. Høye temperaturer kan føre til at batteriet brytes ned raskere, mens ekstrem kulde kan redusere effektiviteten. Fuktighet kan også påvirke batteriets ytelse.

For å maksimere levetiden til et solcellebatteri er det viktig å følge produsentens anbefalinger for lading og utlading, driftstemperatur og vedlikehold. Regelmessig vedlikehold, som å rengjøre batteripolene og sjekke vannivået i blybatterier, kan også bidra til å forlenge batteriets levetid i forhold til solcellers levetid.


Solcellebatteri pris

Prisen på solcellebatterier har gått jevnt nedover de siste årene, noe som gjør dem mer tilgjengelige for både huseiere og bedrifter. Kostnaden for solcellebatterier kan variere mye avhengig av flere faktorer, inkludert batteritype, kapasitet og funksjoner.

Litiumbatterier, som er den vanligste typen solcellebatterier, er dyrere enn blybatterier, men gir lengre levetid og bedre ytelse. Prisen på et litiumbatteri kan variere avhengig av batteriets kapasitet og funksjoner. Batterier med høyere kapasitet er dyrere enn batterier med lavere kapasitet.

Andre faktorer som kan påvirke kostnadene for solcellebatterier inkluderer installasjonskostnader, som kan variere avhengig av størrelsen og kompleksiteten til systemet, og vedlikeholdskostnader, som kan inkludere regelmessige batterikontroller, rengjøring og utskifting av slitte deler.


Er solcellebatteri nødvendig?

Et solcellebatteri er ikke absolutt nødvendig for solcelleeiere. I Norge har vi mulighet til å selge overskuddsstrøm tilbake til strømselskapet og blir betalt per kWh, så ingen strøm går til spille uten et solcellebatteri.

Dersom man er ute etter å maksimere besparelsene sine, bruke en større mengde av strømmen man produserer selv, og redusere karbonavtrykket sitt ytterligere, er et solcellebatteri et godt valg.


Skaff deg det beste solcellebatteriet til ditt tak

Vi i Otovo kan hjelpe deg med å velge det beste solcellebatteriet til ditt tak. Og har du ikke solceller på taket enda? Klikk på knappen nedenfor for et pristilbud tilpasset ditt tak på under ett minutt!

Prisestimat på et minutt
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.