Salg av strøm kan være svært lønnsomt, og de aller fleste solcelleeiere tjener penger på å selge strøm.

Dette er fordi det gjennomsnittlige solcelleanlegget produserer mer strøm enn husholdningen kan forbruke i løpet av en dag. Denne overproduksjonen av strøm selges automatisk til strømselskapet. Som et resultat kan du tjene penger på strømmen du ikke klarer å bruke.


Hva skjer med strømmen jeg selger?

Strømmen man selger blir solgt tilbake til strømselskapet. Den ubrukte strømmen blir da sendt tilbake til strømnettet slik at for eksempel naboer og andre knyttet til samme strømnett får brukt den bærekraftige strømmen du har produsert. Solenergi er en fornybar energikilde, så dette er fordelaktig for miljøet og du vil bidra til å redusere CO2-utslippet.


Steg 1 - Sjekk taket ditt

Det første steget mot å selge strøm, er å starte å produsere din egen strøm. Dette kan du enkelt gjøre fra ditt eget hjem ved å installere solceller på taket.

Bestill solceller fra Otovo for å få solcelleanlegget på taket enklest mulig. Skriv inn adressen din på vår hjemmeside og få et tilbud på under et minutt tilpasset ditt tak. Otovo jobber med sertifiserte installatører over hele landet slik at du får det beste tilbudet fra en installatør i ditt nærområde.

Etter du har skrevet under kontrakten fikser vi resten - og vipps så har du et splitter nytt solcelleanlegg med mulighet til å produsere bærekraftig strøm i over 30 år!

Sjekk taket ditt her


Steg 2 - Skaff deg plusskunde-avtale

En plusskunde-avtale er en avtale du får gjennom strømselskapet ditt. Som plusskunde har du nemlig mulighet til å selge strøm tilbake til strømnettet.

Hvem som har den beste plusskunde-avtalen er det ingen fasit på. Strømprisen og avtalene til strømleverandørene endres kontinuerlig. Her kan det være en fordel å ta i betraktning hvor stort anlegget ditt er, og hvor mye strøm du kommer til å produsere i løpet av året.

Det kan absolutt være riktig velge strømselskapet som betaler mest for overskuddstrømmen din, men samtidig vær obs på strømprisen de har resten av året. Dersom du har et mindre anlegg og bruker mesteparten av strømmen du produserer selv, er det fordelaktig å velge strømselskapet med lavest strømpris. Det er ikke alle strømselskap som tilbyr plusskunde-avtale, så for å få mulighet til selge overskuddstrømmen er det lurt å bytte til et strømselskap som tilbyr dette. For å få tilgang på enovatilskuddet er det også et krav å benytte denne typen avtale.


Steg 3 - Hvordan går man frem for å få betalt og når kommer pengene?

Spørsmål som går igjen her handler om hvilke dokumenter som må sendes inn til strømselskapet, og om man må søke om å få betalt for strømmen man selger.

Svaret er at her trenger du ikke å gjøre noen verdens ting. For å få betalt for strømmen du selger tilbake til strømnettet så er det ingenting du må søke på, eller dokumenter du må huske å sende inn. Så lenge du har overskuddsstrøm fra solcelleanlegget ditt og en plusskundeavtale vil dette gå helt av seg selv. Så enkelt er det.

Vår partner, Tibber, kjøper overskuddsstrømmen din for spotpris fra Nordpool!


Steg 4 - Når får jeg betalt for strømmen jeg selger?

Når du produserer din egen strøm og selger tilbake til strømnettet tar det ikke lang tid før du får betaling. Overskuddsstrømmen din blir registrert automatisk hver måned og slik får du enkelt betalt ved neste måneds strømregning.

Her blir beløpet du har solgt for trukket fra beløpet du har brukt for strømmen fra strømnettet, og slik blir strømregningen redusert. I måneder der du produserer mye strøm kan dette regnestykke gå i pluss fordi du selger strøm for et høyere beløp enn det du har brukt av strøm fra strømnettet. Da ender du med å få betalt ved neste strømregning istedenfor å betale!

Få et prisestimat her


Step 5 - Må jeg betale nettleie eller skatt på strømmen jeg selger?

Er det en risk ved å tjene for mye på salg av strøm? Det er liten til null mulighet for at du trenger å betale nettleie eller skatt på strømmen du selger tilbake til strømselskapet.

Det blir bare mulig å måtte betale nettleie dersom du installerer 100 kWp eller mer. Dette er 6-12 ganger mer enn det som er normalt på et gjennomsnittlig tak i dag, derfor er dette ingenting å bekymre seg over.


Steg 6 - Hvor kan jeg følge med på strømproduksjon og solgt strøm?

Etter solcellene er installert på taket og du er klar for å selge strøm, lurer du kanskje på hvor du kan følge med på strømproduksjonen?

Dersom du velger å skaffe deg et solcelleanlegg via Otovo vil du få muligheten til å laste ned Otovo-appen. Med denne appen får du full oversikt over strømproduksjonen din hele døgnet og i tillegg kan du følge med på hvor mye CO2-utslipp du sparer planeten for.

Oversikt over strømmen du selger er noe alle med plusskunde-avtale og solceller vil få på neste strømregning. Dersom du ønsker å følge med kontinuerlig på strømmen du selger vil vi anbefale å skaffe plusskunde-avtalen gjennom Tibber. Gjennom Tibber sin app kan du få full oversikt over salg av strøm fra solcellene dine.


Steg 7 - Øk lønnsomheten til solcelleanlegget

Dersom du ønsker å øke lønnsomheten til solcelleanlegget ditt kan det være fordelaktig å følge med på når solcelleanlegget ditt produserer mest strøm. Dette kan du som sagt enkelt gjøre med Otovo-appen. Om målet ditt er å selge mest mulig strøm vil trikset være å bruke minst strøm i periodene der solcelleanlegget produserer mest.

Per i dag er dette noe vi ikke vil anbefale til våre kunder. Dersom du ønsker høyest mulig lønnsomhet vil vi anbefale å bruke mest strøm når solcelleanlegget ditt produserer mest. Prøv å få unna blant annet klesvask, dusj og oppvask på denne tiden. Strømprisen er foreløpig høyere enn det man får tilbakebetalt per kWh fra strømselskapet, og derfor vil det lønne seg å bruke sin egenproduserte strøm når man har mulighet!


Selg strøm med solceller på taket

Invester i din egen fremtid ved å starte å produsere din egen strøm du også. Fremtidens strømpriser er spådd til å bli enda høyere, derfor vil vi anbefale å bli med i solrevolusjonen så fort man har mulighet.

Er du nysgjerrig? Skriv inn adressen din for et prisestimat på under et minutt da vel!

Sjekk adressen din her
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.