Bør jeg vente med solceller til neste år?

person som ser ut over et solfylt landskap

Ingen energibasert vinning i å vente

Det er nok flere der ute som tenker at solceller er sesongbasert. Nå som høsten står på trappene kan det derfor være at du vurderer å heller vente til neste år med installasjonen, enten på grunn av været eller på grunn av prisfall.

Da må du tro om igjen!

Andreas Bentzen fra Otovo kan fortelle deg hvorfor du selvfølgelig kan installere panelene dine allerede nå.
– Været er et unødvendig argument når det kommer til valg av installeringsperiode. Panelene skal jo stå der i flere tiår.
– Mange tenker at de vil ha panelene i mars, for å få med seg den første sommeren. Men i løpet av 25 år vil den ene sommeren utgjøre ganske lite. Den sommeren du gikk glipp av første året får du igjen siste året.
I totalregnestykket spiller det ingen rolle om du installerer på høsten eller våren. Det er ingen energibaserte grunner til å vente. Den eneste som kan sette en stopper for installasjonene er Kong Vinter.
– Vi har ganske jevn installasjonstakt på vår- og høstsemesteret. Kanskje til og med noe høyere på høsten fordi vinteren nærmer seg og man vil få det opp før snøen kommer. Installasjon foregår i liten grad når det er snø på takene, så i vintermånedene er det lite installering, men resten av året er det ganske jevnt, forteller Andreas.
mynter på et bord og i en persons hånd
person som beregner kostnader

Kan panelene bli billigere neste år?

Spørsmålet om årstid er altså i liten grad relevant. Da er det heller et spørsmål om man tror at prisene faller mer til neste år, men dette er heller ingen grunn til å vente, mener Andreas.
– Panelprisene er nå lavere enn de noensinne har vært, basert på at det finnes en overkapasitet i markedet. Prisene er fortsatt svakt synkende, men vi er allerede på et slikt nivå at det er få eller ingen produsenter som tjener penger.
– Dette er primært fordi markedet flytter seg hele tiden og det er en global konkurranse. Nå er det for eksempel innført tariff i USA som gjør det lite lønnsomt å importere paneler fra Kina til USA, forteller Andreas.
Slike ting er med på å flytte markedet, men selv om panelprisene kan endre seg er det ikke i stor nok grad av totalen til at det er noen vits å vente på ytterligere prisfall, mener Andreas.
– Mange kunder er opptatt av å følge med på panelprisene, men prisen i seg selv utgjør kun rundt 25 % av den totale kostnaden man betaler ved installasjon. For totalprisen, som blant annet inkluderer befaring, installering, annet materiale med mer, utgjør det en svært liten forskjell om panelprisene faller med ti prosent, sier han.
Meldingen er derfor klar: Hvis du sitter på gjerdet og venter på mer sol eller lavere priser kan det hende du venter forgjeves.

Slik er veien til solceller på taket

 • Hus med kartpinn

  Utforsk potensialet til taket

  Ved å skrive inn din adresse kan du regne på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare. Kort tid etter tar vi kontakt for å hjelpe deg videre.
 • Få et tilbud uten å flytte deg fra sofaen

  Tilpasning og tilbud

  Når vi tar kontakt tilpasser vi installasjonen sammen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.
 • Hus med solceller på taket

  Installasjon og tilkobling

  Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.
 • Markedets beste garantier

  Billig og ren strøm til 2049!

  Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!