Bør jeg vente med solceller til neste år?

solar panels on roof

Ingen energibasert vinning i å vente

Det er nok flere der ute som tenker at solceller er sesongbasert. Nå som høsten står på trappene kan det derfor være at du vurderer å heller vente til neste år med installasjonen, enten på grunn av været eller på grunn av prisfall.

Da må du tro om igjen!

Andreas Bentzen fra Otovo kan fortelle deg hvorfor du selvfølgelig kan installere panelene dine allerede nå.

– Været er et unødvendig argument når det kommer til valg av installeringsperiode. Panelene skal jo stå der i flere tiår.

– Mange tenker at de vil ha panelene i mars, for å få med seg den første sommeren. Men i løpet av 25 år vil den ene sommeren utgjøre ganske lite. Den sommeren du gikk glipp av første året får du igjen siste året.

I totalregnestykket spiller det ingen rolle om du installerer på høsten eller våren. Det er ingen energibaserte grunner til å vente. Den eneste som kan sette en stopper for installasjonene er Kong Vinter.

– Vi har ganske jevn installasjonstakt på vår- og høstsemesteret. Kanskje til og med noe høyere på høsten fordi vinteren nærmer seg og man vil få det opp før snøen kommer. Installasjon foregår i liten grad når det er snø på takene, så i vintermånedene er det lite installering, men resten av året er det ganske jevnt, forteller Andreas.

Kan panelene bli billigere neste år?

Spørsmålet om årstid er altså i liten grad relevant. Da er det heller et spørsmål om man tror at prisene faller mer til neste år, men dette er heller ingen grunn til å vente, mener Andreas.

– Panelprisene er nå lavere enn de noensinne har vært, basert på at det finnes en overkapasitet i markedet. Prisene er fortsatt svakt synkende, men vi er allerede på et slikt nivå at det er få eller ingen produsenter som tjener penger.

– Dette er primært fordi markedet flytter seg hele tiden og det er en global konkurranse. Nå er det for eksempel innført tariff i USA som gjør det lite lønnsomt å importere paneler fra Kina til USA, forteller Andreas.

Slike ting er med på å flytte markedet, men selv om panelprisene kan endre seg er det ikke i stor nok grad av totalen til at det er noen vits å vente på ytterligere prisfall, mener Andreas.

– Mange kunder er opptatt av å følge med på panelprisene, men prisen i seg selv utgjør kun rundt 25 % av den totale kostnaden man betaler ved installasjon. For totalprisen, som blant annet inkluderer befaring, installering, annet materiale med mer, utgjør det en svært liten forskjell om panelprisene faller med ti prosent, sier han.

Meldingen er derfor klar: Hvis du sitter på gjerdet og venter på mer sol eller lavere priser kan det hende du venter forgjeves.

Finn ut hvor mye du kan spare

Slik fungerer det

 1. Utforsk potensialet til taket

  Vi regner på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare.

 2. Tilpasning og tilbud

  Sammen tilpasser vi installasjonen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.

 3. Installasjon og tilkobling

  Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.

 4. Billig og ren strøm til 2046!

  Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!

Vanlige spørsmål

Hva slags solcellepaneler bruker Otovo?
Du kan være trygg på at solcellepanelene vi tilby leveres fra de mest pålitelige produsentene, og har høy kvalitet, gode garantiordninger, og er produsert med fokus på bærekraft. Vi krever dokumentasjon fra produsentene på at kvaliteten er god og at forholdene på fabrikkene er tilfredstillende.
Hvordan foregår monteringen?
Vi monterer alltid på et tidspunkt som er avtalt med deg. Montering skal skje med minst mulig forstyrrelse. Når panelene monteres på taket ditt skjer det ved at et team på 2-3 teknikere kommer hjem til deg, og så bruker de typisk en eller to dager på å feste panelene på taket, avhengig av hvor stort taket er, hva slags sikring som trengs for at vi skal jobbe trygt, og hva slags taktekking du har. Deretter kobler elektrikeren anlegget til sikringsskapet og driftsetter anlegget. Nettselskapet ditt monterer en ny strømmåler som også registrerer strømmen du sender ut på nettet og skal ha betalt for. Da er jobben gjort!
Men hva med snø?
Snøen vil trolig gli lettere av panelene enn den gjør av taket ditt i dag, fordi de er laget av glass. På grunn av den mørke fargen vil den også smelte lettere. Dersom det kommer store mengder snø, så kan du børste med en kost for å få bort snøen og sikre deg strømproduksjon. Vi har uansett snølastkravene for ditt område og tilpasser innfestingen av panelene så de tåler norske forhold. Det er altså ikke nødvendig å måke vekk snøen.
Hva skjer hvis teknologien blir veldig mye bedre?
Solcelleteknologien er i jevn utvikling. En tommelfingerregel er at teknologien blir én prosent bedre per år. Det betyr at det lønner seg for deg å kjøpe nå og planlegge å ha anlegget ditt i lang tid. En av de store fordelene med solcellepaneler er at det er en stabil og varig teknologi. Effektgarantien fra fabrikken er på 25 år eller mer. Et anlegg kan godt fortsette å produsere strøm etter 30 og 40 år. Det vil si at når det er tid for å bytte ut anlegget ditt kan du se frem til en betydelig økt strømproduksjon.
Hva skjer hvis jeg selger huset før sollånet er betalt?
Du selger huset ditt med solcellepanelene på. Vår erfaring er at du får igjen verdien av solcelleanlegget gjennom økt salgspris på huset. Da bruker du den ekstra fortjenesten til å nedbetale resten av sollånet ditt.
Hvordan er regnestykket?
Solstrøm vil redusere strømkostnadene dine. Noen ganger med litt, andre ganger med mye (innimellom vil du faktisk få betalt for strømmen du produserer!). Reduserte strømkostnader er avhengig av hvor mye sola skinner, men fremtiden ser lys ut for de som installerer solceller. Allerede det første året, når solcellene produserer mye strøm om sommeren, sparer du penger. Om vinteren produserer solcellene langt mindre.

Solcelleanlegget vil produsere strøm i flere tiår. I mellomtiden går strømprisen opp, både på grunn av inflasjon og på grunn av økte avgifter, investeringer i strømnettet og økt handel av strøm med utlandet. Det betyr at solstrømmen blir et bedre og bedre regnestykke i forhold til strøm du kjøper fra nettet. Solceller er bra for miljøet og bra for lommeboken din. Så enkelt er det. Otovo gjør at du slipper den store investeringen i forkant, og lar deg heller tjene penger jevnt og trutt i årevis.
Hvordan fungerer sollånet?
Vi blir enige om hvordan solcelleanlegget ditt skal være. Så velger du om du vil betale alt ved installasjon eller om du vil ha et sollån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres med gode betingelser. Lånet betales ned over 10 år eller 20 år med en flytende rente som for tiden er på 1,55% (3,80% ved over 85% belåning). Termingebyret er på 55 kroner.

SpareBank 1 Hallingdal Valdres tilbyr også et miljølån med svært gunstige betingelser for alle tiltak som er støttet av Enova. Da blir renten 0% det første året, og øker så med 0,5% hvert år til et tak på 2,5%. Dette forutsetter flytting av boliglånet ditt til SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Ler mer på SpareBank 1 sine nettsider eller si i fra til din kundebehandler om dette er aktuelt for deg.
Hvordan fungerer det med den strømmen jeg ikke bruker selv?
Plusskundeordningen er for deg som av og til produserer og leverer strøm tilbake til nettet. Den automatiske strømmåleren din avregner summen av produksjon og forbruk time for time. Har du produsert mer enn du har brukt, får du betalt for dette av strømselskapet ditt. Pass på at du velger et strømselskap med gode vilkår for plusstrøm.
Min side
Spørsmål og svar
PersonvernVåre betingelser

© Otovo AS 2021