Derfor er solceller bra for mer enn lommeboka

Du har nok hørt det før - solceller er økonomisk. Nå kan du være sjef over din egen strøm.
solcellepaneler montert på tak
Du får ditt helt egne lille kraftverk på taket. Det er en investering i fremtiden, sier vi. Men når vi sier dette snakker vi ikke kun om det økonomiske aspektet. Mens du personlig vinner på solcellekraft fordi strømmen blir billigere, vinner miljøet generelt på valget du har tatt.

Hvorfor skal vi ha solkraft?

Andreas Thorsheim fra Otovo mener det finnes tre argumenter for hvorfor solceller er bra for mer enn bare lommeboka:

1. Vi kan bidra til å skyve skitten kraft ut av Europa.

Mer ren kraft i Europa vil på sikt kunne “skyve ut”, altså erstatte, den skitne kraften. Skitten kraft vil si kull- og atomkraft, energikilder som er svært skadelige for miljøet.
Alle land i Europa henger sammen med strømledninger, så hvis Norge får mer sol-,vann- og vindkraft vil dette etterhvert “tyte” ut av Norge og videre ut i Europa. Jo mer av den grønne kraften vi produserer, jo mindre marked er det igjen for kull- og atomkraft. Hvis vi eksporterer grønn overskuddskraft dytter vi samtidig ut den skitne kraften. Jo mer grønn strøm Norge produserer, jo mer sannsynlig er det at vi ikke lenger trenger å importere skitten kraft fra andre land.
Som Andreas sier: Mission number one for miljøvern er å gjøre livet surt for kull.

2. Du reduserer energiforbruket ditt

I Norge sløser vi ganske mye med strøm. Vi åpner vinduer når det blir for varmt på vinteren, men lar varmen fortsette å stå på fullt, vi har varmekabler i oppkjørselen, lar lys stå på selv om vi ikke er hjemme og varmtvannstanken vår står konstant på 75 grader - døgnet rundt, hele året.
Strømmen i Norge koster allerede rundt halvparten av det den gjør i resten av Europa, derfor bruker vi også mye mer. Vi bor kanskje i et kaldt land, men det gjør finner, dansker og svensker også, og de bruker ikke like mye strøm som oss. Nordmenn bruker med andre ord mye mer strøm enn vi egentlig har bruk for.
Vi sløser faktisk til sammen like mye energi som det største og skitneste kullkraftverket i Polen produserer. Det betyr at hvis alle i Norge hadde redusert den unødvendige strømbruken sin kunne vi stengt hele kullkraftverket.
Men hvordan kan vi gjøre grep for å redusere sløsingen? Det er mange alternativer.
Du kan skru av ting du ikke bruker, spesielt lys i rom du ikke er i og ovner som står på uten grunn, for eksempel ovner på gjesterom. Et mer langsiktig alternativ er å etterisolere huset og få bedre vinduer som stenger kulden ute.
Men vår største oppfordring er selvfølgelig få deg solceller på taket, som er en effektiv måte å gjøre opp regninga på. Da kan man i teorien fortsette sløsingen, men uten at det gir noe avtrykk på miljøet. Men det aller beste er å investere i solceller og samtidig tenke litt mer over hvor mye strøm du bruker unødvendig.

3. Du kan være med på å bygge et mer bærekraftig energisystem totalt sett.

Gjennom å investere i solceller er du med på å bygge det som er fremtidige energisystem.
Vi i Otovo tror det går i retning av at alle bilene våre etter hvert vil gå på elektrisitet, husene våre vil bruke mindre energi og vi kommer til å lage mer av energien der den brukes. Husene våre kommer til å ha solceller på taket og kanskje på fasaden, slik at man ikke trenger å ha så store demninger, atomkraftverk og kraftmaster som flytter strøm fra der den lages til der den brukes. Mye av det skal bort, mener Andreas Thorsheim.
Dermed er du gjennom din investering med på å bygge opp fremtidens energisystem. For å skulle få et helhetlig bærekraftig system trenger man at alle “brikkene” passer sammen.
– Har du elbil burde du definitivt også få deg solceller. Å kjøre på egenprodusert strøm er absolutt et steg i riktig retning, og med flere bærekraftige komponenter jobber vi oss mot en grønnere fremtid.
Det er ingen tvil om at solceller er bra for lommeboka, men valget ditt bidrar til så mye mer enn det.

Slik er veien til solceller på taket

 • Hus med kartpinn

  Utforsk potensialet til taket

  Ved å skrive inn din adresse kan du regne på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare. Kort tid etter tar vi kontakt for å hjelpe deg videre.
 • Få et tilbud uten å flytte deg fra sofaen

  Tilpasning og tilbud

  Når vi tar kontakt tilpasser vi installasjonen sammen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.
 • Hus med solceller på taket

  Installasjon og tilkobling

  Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.
 • Markedets beste garantier

  Billig og ren strøm til 2049!

  Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!