solar panels on roof

Er solceller egentlig miljøvennlig?

Du hører nok titt og ofte at solceller er miljøvennlig, og på en måte sier det seg selv. Man tar energi direkte fra solen – for det er jo vår største og helt naturlige energikilde, men det er mer enn som så.

De to hovedgrunnene

Det er to nært knyttede tilbakebetalingsformer som gjør solceller til en grønn investering. Disse grunnene kan Andreas Bentzen fra Otovo fortelle mer om.

- Det handler på den ene siden om energi-tilbakebetalingstid. Hvor lang tid tar det å “betale tilbake” den energien som har gått med til å produsere solcellene i første omgang?

- På den andre siden handler det om CO2-tilbakebetalingstid. Det går naturlig nok med CO2 til å produsere solcellene, men gjennom den kraften man produserer fra solcellepanel fortrenges det annen kraft som har CO2-utslipp. På den måten har du betalt tilbake “gjelda” du fikk da du kjøpte solcellene tilbake til naturen.

For å betale tilbake denne gjelda er det viktig å være obs på hvor mye energi du bruker. Hvis du bruker dobbelt så mye strøm fordi den er billigere vil du ikke betale tilbake energien like raskt. Men hvis du holder et øye med strømsløsingen og samtidig produserer din egen strøm er du på god vei til å betale ned gjelda til naturen!

25 år med fornybar energi

Når man kjøper solcellepanel kjøper man de med energiregnskapssertifikater. Dette høres kanskje litt uhåndgripelig ut, men la oss forklare det på en enklere måte.

- La oss si at du kjøper en bil, så har du kanskje så-så mye kilogram CO2 per kjørte kilometer. På samme måte kan paneler ha sertifikater på kilogram CO2 per produksjonskapasitet som panelet gir tilbake. Sertifikatet sier altså noe om at panelene er miljøvennlige, gjennom å vise til hvor mye CO2 som ble brukt under produksjonen kontra hvor mye energi som vil bli produsert av panelene når de er installert, forteller Andreas.

I dag er det et stort pluss om produsentene kan fremskaffe et slikt sertifikat. Sertifikatet kan oppdrives hos institusjoner eller forskningslaber som jobber med fornybar energi, miljø, klima og lignende. Dette er fagfolk som kan bekrefte CO2-utslipp i forbindelse med produksjonen og hvordan panelene senere vil betale tilbake det utslippet.

Poenget er altså, kort fortalt, at gjennom å ha solcellepanel betaler man tilbake det man har brukt for å skape panelene. Man gir tilbake det man har tatt fra naturen over tid.

Legger man sammen alle disse faktorene vil man kunne se at CO2en og energien som har gått med betaler seg tilbake i løpet av mellom ett og to år. Det avhenger litt av hvor du har satt opp solcelleanlegget ditt og hvor mye energi du får inn.

Etter dette har du ca. 25 år igjen med helt fornybar energi. Og det er definisjonen på miljøvennlig.

Finn ut hvor mye du kan spare

Slik fungerer det

 1. Utforsk potensialet til taket

  Vi regner på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare.

 2. Tilpasning og tilbud

  Sammen tilpasser vi installasjonen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.

 3. Installasjon og tilkobling

  Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.

 4. Billig og ren strøm til 2045!

  Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!

Vanlige spørsmål

Hva slags solcellepaneler bruker Otovo?
Du kan være trygg på at solcellepanelene vi tilby leveres fra de mest pålitelige produsentene, og har høy kvalitet, gode garantiordninger, og er produsert med fokus på bærekraft. Vi krever dokumentasjon fra produsentene på at kvaliteten er god og at forholdene på fabrikkene er tilfredstillende.
Hvordan foregår monteringen?
Vi monterer alltid på et tidspunkt som er avtalt med deg. Montering skal skje med minst mulig forstyrrelse. Når panelene monteres på taket ditt skjer det ved at et team på 2-3 teknikere kommer hjem til deg, og så bruker de typisk en eller to dager på å feste panelene på taket, avhengig av hvor stort taket er, hva slags sikring som trengs for at vi skal jobbe trygt, og hva slags taktekking du har. Deretter kobler elektrikeren anlegget til sikringsskapet og driftsetter anlegget. Nettselskapet ditt monterer en ny strømmåler som også registrerer strømmen du sender ut på nettet og skal ha betalt for. Da er jobben gjort!
Men hva med snø?
Snøen vil trolig gli lettere av panelene enn den gjør av taket ditt i dag, fordi de er laget av glass. På grunn av den mørke fargen vil den også smelte lettere. Dersom det kommer store mengder snø, så kan du børste med en kost for å få bort snøen og sikre deg strømproduksjon. Vi har uansett snølastkravene for ditt område og tilpasser innfestingen av panelene så de tåler norske forhold. Det er altså ikke nødvendig å måke vekk snøen.
Hva skjer hvis teknologien blir veldig mye bedre?
Solcelleteknologien er i jevn utvikling. En tommelfingerregel er at teknologien blir én prosent bedre per år. Det betyr at det lønner seg for deg å kjøpe nå og planlegge å ha anlegget ditt i lang tid. En av de store fordelene med solcellepaneler er at det er en stabil og varig teknologi. Effektgarantien fra fabrikken er på 25 år eller mer. Et anlegg kan godt fortsette å produsere strøm etter 30 og 40 år. Det vil si at når det er tid for å bytte ut anlegget ditt kan du se frem til en betydelig økt strømproduksjon.
Hva skjer hvis jeg selger huset før sollånet er betalt?
Du selger huset ditt med solcellepanelene på. Vår erfaring er at du får igjen verdien av solcelleanlegget gjennom økt salgspris på huset. Da bruker du den ekstra fortjenesten til å nedbetale resten av sollånet ditt.
Hvordan er regnestykket?
Solstrøm vil redusere strømkostnadene dine. Noen ganger med litt, andre ganger med mye (innimellom vil du faktisk få betalt for strømmen du produserer!). Reduserte strømkostnader er avhengig av hvor mye sola skinner, men fremtiden ser lys ut for de som installerer solceller. Allerede det første året, når solcellene produserer mye strøm om sommeren, sparer du penger. Om vinteren produserer solcellene langt mindre.

Solcelleanlegget vil produsere strøm i flere tiår. I mellomtiden går strømprisen opp, både på grunn av inflasjon og på grunn av økte avgifter, investeringer i strømnettet og økt handel av strøm med utlandet. Det betyr at solstrømmen blir et bedre og bedre regnestykke i forhold til strøm du kjøper fra nettet. Solceller er bra for miljøet og bra for lommeboken din. Så enkelt er det. Otovo gjør at du slipper den store investeringen i forkant, og lar deg heller tjene penger jevnt og trutt i årevis.
Hvordan fungerer sollånet?
Vi blir enige om hvordan solcelleanlegget ditt skal være. Så velger du om du vil betale alt ved installasjon eller om du vil ha et sollån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres med gode betingelser. Lånet betales ned over 10 år eller 20 år med en flytende rente som for tiden er på 1,55% (3,80% ved over 85% belåning). Termingebyret er på 55 kroner.

SpareBank 1 Hallingdal Valdres tilbyr også et miljølån med svært gunstige betingelser for alle tiltak som er støttet av Enova. Da blir renten 0% det første året, og øker så med 0,5% hvert år til et tak på 2,5%. Dette forutsetter flytting av boliglånet ditt til SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Ler mer på SpareBank 1 sine nettsider eller si i fra til din kundebehandler om dette er aktuelt for deg.
Hvordan fungerer det med den strømmen jeg ikke bruker selv?
Plusskundeordningen er for deg som av og til produserer og leverer strøm tilbake til nettet. Den automatiske strømmåleren din avregner summen av produksjon og forbruk time for time. Har du produsert mer enn du har brukt, får du betalt for dette av strømselskapet ditt. Pass på at du velger et strømselskap med gode vilkår for plusstrøm.