Er solceller egentlig miljøvennlig?

Du hører nok titt og ofte at solceller er miljøvennlig, og på en måte sier
det seg selv. Man tar energi direkte fra solen – for det er jo vår største og
helt naturlige energikilde, men det er mer enn som så.

solar panels on roof

De to hovedgrunnene

Det er to nært knyttede tilbakebetalingsformer som gjør solceller til en grønn investering. Disse grunnene kan Andreas Bentzen fra Otovo fortelle mer om.

- Det handler på den ene siden om energi-tilbakebetalingstid. Hvor lang tid tar det å “betale tilbake” den energien som har gått med til å produsere solcellene i første omgang?

- På den andre siden handler det om CO2-tilbakebetalingstid. Det går naturlig nok med CO2 til å produsere solcellene, men gjennom den kraften man produserer fra solcellepanel fortrenges det annen kraft som har CO2-utslipp. På den måten har du betalt tilbake “gjelda” du fikk da du kjøpte solcellene tilbake til naturen.

For å betale tilbake denne gjelda er det viktig å være obs på hvor mye energi du bruker. Hvis du bruker dobbelt så mye strøm fordi den er billigere vil du ikke betale tilbake energien like raskt. Men hvis du holder et øye med strømsløsingen og samtidig produserer din egen strøm er du på god vei til å betale ned gjelda til naturen!

25 år med fornybar energi

Når man kjøper solcellepanel kjøper man de med energiregnskapssertifikater. Dette høres kanskje litt uhåndgripelig ut, men la oss forklare det på en enklere måte.

- La oss si at du kjøper en bil, så har du kanskje så-så mye kilogram CO2 per kjørte kilometer. På samme måte kan paneler ha sertifikater på kilogram CO2 per produksjonskapasitet som panelet gir tilbake. Sertifikatet sier altså noe om at panelene er miljøvennlige, gjennom å vise til hvor mye CO2 som ble brukt under produksjonen kontra hvor mye energi som vil bli produsert av panelene når de er installert, forteller Andreas.

I dag er det et stort pluss om produsentene kan fremskaffe et slikt sertifikat. Sertifikatet kan oppdrives hos institusjoner eller forskningslaber som jobber med fornybar energi, miljø, klima og lignende. Dette er fagfolk som kan bekrefte CO2-utslipp i forbindelse med produksjonen og hvordan panelene senere vil betale tilbake det utslippet.

Poenget er altså, kort fortalt, at gjennom å ha solcellepanel betaler man tilbake det man har brukt for å skape panelene. Man gir tilbake det man har tatt fra naturen over tid.

Legger man sammen alle disse faktorene vil man kunne se at CO2en og energien som har gått med betaler seg tilbake i løpet av mellom ett og to år. Det avhenger litt av hvor du har satt opp solcelleanlegget ditt og hvor mye energi du får inn.

Etter dette har du ca. 25 år igjen med helt fornybar energi. Og det er definisjonen på miljøvennlig.

Otovo logo

Finn ut hvor mye du kan spare

Slik fungerer det

 • Hus med kartpinn
  Utforsk potensialet til taket

  Vi regner på solpotensialet ditt, hva det vil koste og hvor mye du kan spare.

 • Få et tilbud uten å flytte deg fra sofaen
  Tilpasning og tilbud

  Sammen tilpasser vi installasjonen for best utseende og ytelse samt finner et passende installasjonstidspunkt.

 • Hus med solceller på taket
  Installasjon og tilkobling

  Vi ordner med alt før, under og etter installasjonen. Du følger prosessen på otovo.no.

 • Markedets beste garantier
  Billig og ren strøm til 2047!

  Du produserer ren og billig energi i minst 25 år. Du får betalt for strømmen du ikke bruker selv. Velkommen til fremtiden!

Min side
Otovo-bloggen
PersonvernVåre betingelserLeasingvilkår

© Otovo AS 2022