Otovo svarer daglig på hundrevis av henvendelser fra huseiere som vurderer å få solceller på taket. Her er noen av de vanligste spørsmålene.

1. Kan jeg montere solceller uten å søke plan- og bygg?

Ja, det kan du.
Hovedregelen er at solceller på eksisterende bygg er unntatt søknadsplikt etter Plan- og bygningsloven §20-1.f: "Installering, endring og reparasjon av solenergianlegg i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle, vurderes som en enkel installasjon og er unntatt fra kravet om søknadsplikt."
For vernede bygg, strandsonen og offentlige rom kan det gjelde andre regler.

2. Tåler panelene snø?

Ja, det gjør de.
Husk at det finnes solceller på satellitter i verdensrommet og på forskningsstasjonen på Sydpolen. Litt norsk snø er ingen match for panelene.

3. Tåler solcellepanelene vind?

Ja, det gjør de.
Paneler på skråtak er festet inn på lektene under taksteinen eller på festeskinner på papptak. Paneler på flate tak er montert slik at de får en "spoiler"-effekt som presser dem ned med vind og er i tillegg festet med ballast.

4. Er panelene vedlikeholdsfrie?

Ja, det er de.
Panelene står vinklet og har en glassoverflate. I nordiske forhold renner pollen, granbar og forrurensning normalt av i regn. Under spesielle forhold kan det være behov for en forsiktig kosting av panelene, men de fleste solcelleeiere er aldri oppe på taket sitt.

5. Har panelene en god garanti?

Ja, det har de.
De aller fleste panelprodusenter har 20 år eller lengre ytelsesgaranti på panelene. Otovo bruker kun leverandører med gode garantivilkår, som f.eks Futurasun som garanterer panelene i 25 år.

6. Vil jeg få strøm fra panelene om tjue år?

Ja, det vil du, og sikkert mye lengre enn det.
Ytelsesgarantien er et uttrykk for at produsenten er trygg på at panelene vil lage strøm for deg også om 20-25 år. Forventet levetid er enda lengre, så du kan regne med å få hjemmelaget kraft langt ut på 2040-tallet.

7. Er det en forsikring mot høy strømpris?

Ja, det kan man godt si! Solcellene lager jo strøm, og da slipper du å kjøpe i markedet. Hvis prisene stiger vil du som solcelleeier ha lavere strømregninger enn du ellers ville hatt.

8. Er prisen på Otovo inkludert montasje?

Ja, det er inkludert montasje.

9. Er prisen på Otovo inkludert elektriker?

Ja, det er inkludert alle elektrikerarbeider knyttet til solcelleanlegget.

10. Er prisen på Otovo inkludert alt utstyr?

Ja, det er inkludert alt utstyr som er nødvendig for at solcelleanlegget skal produsere kraft i hjemmet ditt.

11. Er prisen på Otovo inkludert moms?

Ja, prisen er oppgitt inkludert moms - det du ser er det du betaler.

12. Er prisen på Otovo inkludert innmelding til nettselskap og annet papirarbeid?

Ja, det er inkludert alt det der - vi tar oss av det.

13. Så prisen på Otovo er altså inkludert alt?

Ja.

14. Kvalifiserer solcelleanlegg for Enova-støtte?

Ja, du kan få støtte utbetalt av Enova for å installere solceller på taket.

Sjekk taket ditt her!

15. Kan det bli billigere enn vanlig strøm?

Ja, det er klart.
Men besparelsen er ikke lik for alle. De med solrike tak og enkel montering får mer ut av investeringen enn de som bor på et skyggefullt sted og langt unna montører. Vi i Otovo priser hvert anlegg individuelt, bruker billigste lokale montør og regner ut lokale solforhold - så du må sjekke otovo for å vite hva som ligger i solceller akkurat for deg.

16. Får jeg gode priser på Otovo?

Ja, for vi sammenligner monteringsprisene fra tilgjengelige leverandører i ditt område, slik at du får beste mulige pris. Hos Otovo roter vi ikke bort tiden og jobber digitalt for å gjøre det billigst mulig for deg. Fordi vi er størst i Norge har vi også gode vilkår på innkjøp av utstyr.

17. Er det trygt å ha på taket?

Ja, det er det.
Solceller skal monteres i henhold til forskrifter for elektriske anlegg og ivareta byggets egenskaper (tett tak, for eksempel), og vil da være trygge å både eie og bruke.

18. Er det trygt for montørene?

Ja, det er viktig!
Våre montører skal følge forskrifter for arbeid i høyden, elektrisk montasje og annen god arbeidsskikk i fagene de utfører. Vi aksepterer kun høy HMS-standard og følger opp montørene på dette feltet. Varsle oss på epost sol@otovo.no eller chat på otovo dersom du har innspill til forbedring av vårt HMS-arbeid.

Sjekk taket ditt her!

20. Har dere erfaring?

Ja, Otovo har solgt over 1.500 solcelleanlegg i Norge og Sverige per september 2018. Vi monterer anlegg hver eneste dag over hele vårt dekningsområde.

21. Kan jeg selge strøm dersom jeg har solceller?

Ja, de dagene solcellene lager mer strøm enn du bruker kan du selge det ut på nettet. Alle norske husstander har en rett til dette etter "plusskundeordningen".

22. Får jeg gode vilkår på strøm jeg selger ut på nettet?

Ja, det gjør du. Otovo anbefaler Tibber som betaler 1kr per kilowattime du sender ut på nettet, omtrent det samme som du betaler for strøm, nettleie og avgifter når du kjøper strøm. Vi er ikke alene om å tilby disse gode vilkårene: LOS, Stange Energi, Fredrikstad Energisalg og Fredrikstad Energi er blant selskapene som gir mellom 80 og 100 øre per kilowattime du selger.

23. Kan jeg få minus på strømregningen?

Ja, det skjer rett som det er for solcelleeiere. De månedene du selger mer strøm enn du kjøper kan du få penger tilgode når strømregningen kommer.

24.  Kan jeg bruke Otovo som strømselskap?

Ja, vi har strømomsetningskonsesjon i både i Norge og Sverige. Da får du strøm på vanlig måte. Dette gjelder både for kunder som har solceller og de som ikke har det. Du får da garantert ren, kortreist kraft til en fair pris.

25. Kan jeg bytte strømselskap?

Ja, du kan selvsagt bytte.

26. Hvis jeg ikke kan betale flere titalls tusen for et solcelleanlegg akkurat nå, kan jeg få lån?

Ja,  vi samarbeider med Sparebank1 Hallingdal Valdres om gunstige lån til de som vil ha solceller på taket. Også en del andre banker tilbyr ekstra gode vilkår til de kundene som har gjort enøk-tiltak på huset eller har en god energiklasse på boligen (A eller B).

27. Kan jeg slippe å kjøpe et batteri?

Ja, det kan du. I Norge og Sverige selger vi bare strømmen vi ikke bruker tilbake til nettet. Hvorfor bruke penger på et dyrt batteri da?

28. Bør jeg sammenligne priser med andre?

Ja, det bør du. Otovo har hundrevis av montører og installasjonsselskaper som legger ut sine prislister hos oss - vi sammenligner beste pris på ditt hus for deg. Det er alltid lurt å hente priser fra flere.

29. Hva om jeg finner noen billigere enn Otovo - matcher dere prisen da?

Ja, i Otovo er vi ganske trygge på at vi har konkurransedyktige priser. Vi er effektive og har montører over hele landet, som reduserer kjøreavstander og forenkler logistikken. Dersom du finner noen som tilbyr billigere prosjekt, med tilsvarende utstyr og inkludert montasje matcher vi deres pris krone for krone. Det er vår prisgaranti.

Sjekk taket ditt her!

Sjekk ditt hus på otovo og se hvor mye strøm du kan få ut av solceller på akkurat ditt tak.

                * * *

Var det noen spørsmål du savnet svar på her? Ikke nøl med å ta kontakt på sol@otovo.no

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.