Produserer solcellene nok til å lade bilen? Hvordan er det å ha ladestasjon hjemme? I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite om å lade elbilen hjemme med egenprodusert strøm.


Norge i framkant

Stadig flere ønsker å leve et grønnere liv, og stadig flere skjønner logikken i å produsere egen, ren strøm med solceller på taket. I Norge er det omvendt. Vi ligger i framkant på elektriske biler, men har vært sene på solcelletrenden.

Vi i Otovo spår at også nordmenn snart vil ha både solceller og elbillader. Verden går jo heldigvis i retning av å være helelektrisk og fornybar!

Sjekk hvor mye solstrøm solceller kan produsere på taket ditt:

Kjør på egenprodusert drivstoff

Det å kunne kjøre på egenprodusert strøm, er noe som motiverer mange til å velge solceller på taket og elbillader hjemme. Solcellene vil fortsette å produsere strøm i flere tiår, så du kan lade bilen veldig rimelig hjemme – til og med helt gratis. Sammenlikner du med lading på offentlige ladestasjoner er kostnadsbesparelsene store! 

Tips! Lad elbilen om natten, og dra nytte av de lavere strømprisene i off-peak timene. Det er en frihetsfølelse å våkne til en bil som er fulladet og klar til bruk neste morgen! I tillegg slipper du å bekymre deg for å finne en ladestasjon når du er ute og kjører og du risikerer ikke kø til ladestasjonen. En enklere og smartere hverdag rett og slett!

Men hvor mye egenprodusert strøm blir det?

Hvis man tar utgangspunkt i et gjennomsnittlig solcelleanlegg (se størrelse "M" i tabellen under), som opptar 49 kvadratmeter på taket og består av 25 solcellepaneler, så vil det ha en maksimal effekt på 10.5 kilowatt (kW).

tabell eget drivstoff
Kjør på eget drivstoff.

Anlegget vil på en solrik time produsere rundt 9300 Watt, som er nok til å lade en E-Golf eller Nissan Leaf på tilnærmet full guffe. Det betyr at det tar 2 timer og 51 minutter å lade batteriet fra 25% til 100%.

Hvis du ser på siste kolonne i tabellen over vil du se hvor mange kilometer du kan dekke med egenprodusert strøm basert på hvor stort solcelleanlegget ditt er. 

Husk også at solcellene varer i minst 30 år – det er mange år med veldig billig drivstoff!

Dette eksempelet er bare et estimat. Se forutsetninger for beregningene nederst i artikkelen. Ta kontakt med oss for et tilbud tilpasset dine behov!

Otovo tilbyr to forskjellige elbilladere

Otovo har valgt å tilby elbilladerne Growatt og Wallbox, som dekker de fleste behov uansett om du har enebolig, hytte eller garasje. Med standard type 2 kontakt vil de passe de fleste elbiler. Growatt-laderen er av samme merke som inverteren, som betyr at lader og inverter snakker godt sammen og gir deg best utnyttelse av strømmen du produserer. Wallbox-laderen tar mindre plass enn alle andre ladere på markedet. Våre tekniske rådgivere hjelper deg å finne den modellen som passer dine behov.


Få betalt for overskuddsstrømmen

Heldigvis er det sånn at strømmen du produserer som ikke finner veien til elbilen, kan brukes til mye annet hjemme. Strømmen du ikke bruker selv, kan du sende ut igjen på strømnettet og få betalt for det. Det blir det ganske hyggelige strømregninger av.

Forutsetninger

Dette er forutsetningene brukt i tabellen over:

  • Solinnstråling målt i kWh/kWp: 850. Tilsvarer solinnstrålingen på Østlandet.
  • Elmotoreffektivitet målt i kWh/km: 0,2. Tilsvarer en liten, ny elbil.
  • Effekt per panel målt i W: 420. 
  • Vekselstrøm-ratio målt i kW AC / kWp DC: 85%.

Søk opp din adresse for å sjekke om ditt tak egner seg for solceller!

Sjekk taket ditt
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.