Solceller funker utrolig nok fint i Norge. Og du kan spare tusenlapper på det også!

Hvordan virker det?

Solceller trenger bare sollys for å virke. Paneler laget av glass og aluminium monteres på taket og kobles til sikringsskapet, og etter det lager man sin egen strøm hver gang sola skinner.

Et vanlig tak på et vanlig hus i Oslo vil produsere cirka 5000 kilowattimer i året - og dermed kutte strømregninga i en vanlig husholdning med en fjerdedel.

Merkbart når stømregningen kommer

Strømmen fra solcellene går inn i sikringsskapet på en egen kurs, og blander seg med den strømmen du ellers får fra strømnettet. Inni huset er det ikke merkbart at man nå har to strømkilder, bortsett fra når strømregningen kommer.

Da vil man oppleve mye mindre forbruk, og om sommeren til og med kunne få penger tilbake når strøm du har til overs flyter forbi måleren i motsatt retning.

Hva er best?

Jo mer solrikt sted de er montert, jo bedre. Det betyr at steder med mye klarvær er best, og at sørvendte tak er å foretrekke. Skygger fra andre hus, trær eller fjell egner seg ikke.

Hvor mye strøm man får ut av sitt eget tak varierer fra hus til hus. Du kan slå opp din adresse på otovo.no og få det beregnet på sekunder.

Solcellene kan monteres på de fleste typer tak, bortsett fra torvtak og skifer. De påvirker ikke takets tetthet.

Hva med miljøet?

Solceller skaper energi med null utslipp. Hvis du har elbil kan du skryte av at du kjører på egenprodusert strøm. Faktisk produserer et vanlig hjemme-solcelleanlegg nok strøm til å kjøre en elbil rundt 20.000 kilometer på et år.

Energien fra solcellene gjør at Norge kan eksportere mer av vår grønne kraft, og dermed er du med på å drive skitten kullkraft og atomkraft ut av nabolandene våre og gjøre verden litt grønnere.

Hvor mye sparer man?

Du får ca 15.000 kroner fra Enova for å montere et solcelleanlegg. Et vanlig anlegg koster mellom 50.000 og 100.000 kroner inkludert montering og elektriker, avhengig av størrelse og hvor komplisert prosjektet blir. Du kan sjekke prisen for et anlegg på ditt hus på otovo.no. Der vil du også få vite nøyaktig hvor mye støtte du får.

Etter det sparer du penger på strømregninga hvert år i 30 år eller mer. Med den hjemmelagde strømmen slipper du å bry deg om økte strømpriser, tørre vintre, mer nettleie eller høyere el-avgifter: Du lager jo kilowattimene dine selv.

De fleste husholdninger på Øst- og Sørlandet kan tjene mange tusen på å gå for solenergi. På Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge avhenger det veldig av lokale forhold.

Hvordan overtaler jeg familien?

Ofte er det en i familien som har fått interessen for å bli “sol-farmer” og må overbevise de andre.

Her er noen argumenter for deg som skal få med deg gubben, kjerringa, mor eller far:

  • Elbilen vår vil gå på hjemmelaget strøm, ikke importert kullkraft fra Tyskland
  • Vi kan lage vår egen strøm - vi blir kraftverksjefer!
  • Nå blir det ekstra når sola skinner: Da trykker vi penger
  • Vi kan sikre oss mot å få så store smeller fra økte el-priser ved å lage strøm selv
  • Det tar bare 1-2 dager å montere, og noen andre fikser jobben. Det er ikke enda et oppussingsprosjekt…
  • Norge har faktisk mer sol enn store deler av Tyskland - der har de 160 millioner solcellepaneler allerede
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.