Hva skal man gjøre når man har snø på solcellepanelene? Hva skjer med strømproduksjonen når snøen legger seg?

Dette er spørsmål mange solcelleentusiaster stiller seg hver gang snøen daler. Vi har samlet noen gode råd og tips for hvordan du skal forholde deg til vinterens utfordringer.

Strømverdi på 10,40 kr i februar

Vi vet, det er frustrerende og se at solcelleanlegget ikke produserer en eneste kilowatt-time. Her hjelper det å tenke på at det ikke er store verdiene som går tapt. Et typisk sydvendt anlegg produserer kanskje 1 kWh per kWp på solrike dager i februar. Det gir deg en strømverdi på 10.40 kroner fra et gjennomsnittlig solcelleanlegg med 28 paneler x 360 W (her har vi regnet med en snittpris for strøm på ca. 1.4 kr/kWt og et anlegg på 10 kWp). I desember og januar er det kanskje halvparten av det igjen.

Litt avhengig av antallet soldager og hvor stor del av panelene som er dekket av snø, kan du anta at du taper en hundrelapp på å bare la det være.


Snøen smelter på solfylte dager

Hvis du ikke har veldig mye snø på solcelleanlegget, så kan det uansett lønne seg å vente til en solfylt dag. Hvis solen tar godt, og det ikke er altfor mange blå grader, smelter is og snø greit unna. Dette kan også være en fordel da panelene får en vask når snøen faller av.

Sjekk taket ditt her!


Slik fjerner du snø fra solceller

Om du ikke ønsker å vente til snøen på solcellepanelene smelter, er det selvfølgelig mulig å gjøre noe med det. Bruk en kost eller en børste og fei snøen av. Ikke bruk utstyr av metall, slik som skraper eller spader. Vi vil ikke ha riper i panelene.

Egenkomponert teleskopkost for snørydding på solcellepaneler
Egenkomponert teleskopkost for snørydding på solcellepaneler


Husk også sikkerheten:

  • Skru først av anlegget med bryteren på vekselretteren
  • Ta så sikringen på kursen til solcelleanlegget

Når du er ferdig skrur du først på sikringen til solcelleanlegget igjen, deretter bryteren på vekselretteren.

Konklusjonen er at panelene fortsatt kan generere strøm til tross for kalde og snøfylte måneder. De trenger bare litt ekstra observasjon og vedlikehold dersom store mengder snø skulle oppstå. Send oss gjerne dine egne tips hvis det er noe vi ikke har tenkt på. Lykke til!

Sjekk taket ditt her!
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.