Er du en av de som vurderer solenergi som alternativ strøm på hytta? Det er flere grunner til at dette er en god investering. Dersom du har en hytte med innlagt strøm vil solcelleanlegget redusere strømregningen. Det er flott å ha muligheten til å lade mobilen, bruke ovnen eller sette på oppvaskmaskinen i ny og ne, uten å tenke på at strømregningen på hytta øker betraktelig.

Les videre for å lære alt du trenger å vite om solcellepaneler på hytta.


Størrelse på solcelleanlegg til hytte

Størrelsen på solcelleanlegg til hyttetaket vil variere. Større hytter får plass til større solcelleanlegg, og trenger ofte mer strøm. Mindre hytter får plass til mindre solcelleanlegg, men trenger derimot mindre strøm. En hytte krever ofte mindre strøm enn et hus, og man vil dermed velge størrelse på solcelleanlegget deretter.

Når kunder spør oss om hvilken størrelse på solcelleanlegget man bør ha, svarer vi med spørsmålet: Hvor mye strøm bruker du? Størrelsen på anlegget blir valgt etter behov, og det er ikke nødvendig å velge et stort solcelleanlegg til hyttetaket dersom strømbruken er lav.


Hvor mye strøm gir solcelleanlegget?

Mengden strøm solcelleanlegget på hytta gir kommer an på størrelsen på solcelleanlegget. En liten hytte på ca. 40 kvadratmeter har ifølge strøm.no et årlig strømforbruk på 3600 kWh. Om man skaffer 10 solcellepaneler på 360w til hyttetaket vil estimert strømproduksjon være på ca 3600 kWh (mer eller mindre strømproduksjon kan oppstå basert på den geografiske posisjonen).

Dersom man har en større hytte på 120 kvadratmeter, vil det årlige strømforbruket ligge på ca 9600 kWh. Strømforbruket kan ofte ligge lavere dersom man har en sommerhytte, eller dersom man bruker hytta i korte perioder i løpet av året. Hvis man da velger å skaffe et solcelleanlegg til hytta med 27 solcellepaneler på 360w, vil estimert strømproduksjon være på ca 9720 kWh (mer eller mindre strømproduksjon kan oppstå basert på den geografiske posisjonen). Les mer om utregning for estimert strømproduksjon her.

Lurer du på kostnadene eller hva som skjer med strømmen man produserer, men ikke bruker? Les videre for å finne det ut.


Solceller til hytta - hva koster det?

Prisen til et solcelleanlegg på hyttetaket vil variere med blant annet størrelse, type solcellepanel, takhelling og prisen til installatørene i ditt område. Prisen for et solcelleanlegg som genererer cirka 10 kWp (kilowattpeak), kan vi anslå til cirka 230 000 til 260 000 kroner før Enova-støtte for solceller.

Her kan du se priseksempel for kjøp av et solcelleanlegg.

Sjekk prisen for solcellepaneler til din hytte:

Sjekk taket ditt her!


Er det lønnsomt med solcellepanel på hytta?

Det kan det være, men mange faktorer spiller inn på om det er lønnsomt med solcellepanel på hytta. Kontakt oss så hjelper vi deg med å regne på det.

Det er mange som også lurer på hva som skjer med strømmen som produserer når de ikke er på hytta. Denne strømmen går ikke ubrukt. Det flotte med solceller er at man kan selge overskuddsstrømmen tilbake til strømleverandør, og faktisk tjene på den strømmen man ikke bruker selv. Denne strømmen vil gå tilbake til strømnettet, altså naboer og andre som er koblet til samme strømnett vil kunne bruke den strømmen som er produsert.


Solcellepaneler fungerer best i kaldt klima

Flere tror at solcellepaneler i Norge ikke er optimalt, dette er ikke riktig. Solcellepanelene liker seg faktisk i kaldere klima. Den optimale temperaturen for solceller er -5 grader.


Solceller fritidshus

Det er mange som installerer solceller på hyttetaket, men det å installere solcellepaneler på fritidshuset eller sommerhuset kan være like effektivt. Det du må tenke på dersom du skal installere solceller på ditt fritidshus er hvor stort solcelleanlegg som kan passe for ditt tak.

Her gjelder det samme som for hytte og hus, hvor stort er forbruket ditt på eiendommen. Dette er med på å bestemme hvilken størrelse som kan passe best for deg. 

solcellepaneler på taket
Fritidsboligen kan egne seg for solceller

Dersom fritidshuset er plassert på en solfylt plass, og strømforbruket ikke er høyt trenger ikke anlegget å være av stor størrelse for at du kan fylle store deler av forbruket med solenergi. 


Komplett solcelleanlegg

Om du bestiller solceller til hytta fra Otovo vil du få alt inkludert i prisen. Det som er inkludert er blant annet solcellepanelene, nødvendige kabler, inverter (vekselretter), installasjon av sertifisert installatør og markedets beste garanti. Garantien dekker alle komponenter og utstyr til solcelleanlegget. Dette gjelder uansett om du kjøper eller abonnerer på solceller fra oss.

Solceller på hytta er bra for både miljøet og lommeboka. Skriv inn adressen din og sjekk taket på hytta eller huset ditt nå for et prisestimat på under et minutt!

Sjekk taket ditt her!

PS! Otovo installerer ikke solcellepaneler på torvtak, skifertak eller hytter uten strøm.

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.