Sommeren 2018 har allerede notert seg for mange rekorder. Kombinasjonen av mye sol og høy strømpris gjør det til en rekordsommer for solcelleeiere.

Allerede tidlig på sommeren begynte rekordene å tikke inn. Mai ble den mest solrike måneden målt på Oslo Blindern målestasjon siden juli 1955. Kristiansand nådde den 1000. soltimen i året allerede 18. juni, det tidligste noensinne målt. Gjennom sommeren har det fortsatt med en rekke rekorder for temperatur i sjø og luft og rekordmange dager med oppholdsvær.

Høyere priser på CO2-utslipp

Det varme, tørre været, kombinert med høyere priser på CO2-utslipp i Europa har gjort at strømprisene også har vært av det eksepsjonelle slaget. Flere dager i sommer har strømprisen ligget dobbelt så høyt som tilsvarende dager i juni i fjor, og samlet sett har NVE beregnet at årets strømregning for en vanlig husholdning (med 20.000kWh/år i forbruk) vil være 3.000 kroner høyere enn i fjor.

For solcelleeiere har denne kombinasjonen bare vært å gni seg i hendene for. Solcellene har produsert mye kraft og verdifull kraft denne sommeren.

Strømmen er verdt det samme

Strømmen man bruker selv er verdt det samme som den strømmen man ellers ville måtte kjøpt fra det vanlige strømnettet, og prisen på denne er spotpris pluss nettleie pluss avgifter. Det er rett i overkant av 100 øre for tiden. Strømmen man produserer og ikke bruker selv kan man som plusskunde hos Otovo få betalt 100 øre for. Dermed er verdien av strømmen du lager med solcellene den samme enten du bruker den selv eller selger den til oss. Det er rett og slett ikke noe særlig å tenke på

...bortsett fra når du får strømregningen da. Da vil du se at du får en linje med "plusstrøm" som kutter beløpet du skal betale. Selv har jeg spart rundt 2.500 kroner på strøm jeg har produsert og brukt selv og fått rundt 2.200 kroner på strøm jeg har solgt til nettet. Så totalt sett har anlegget mitt levert meg 4.700 kroner i verdi så langt i år.

Solcelle-eierne solgte mye strøm i år

Jeg er ikke blant dem som har solgt mest: Kunden vår Jan i Telemark har for eksempel fått tilbake 7.000 kroner så langt i år, Jens i Østfold rundt 4.000 og Marius i Oslo 3.500 kroner. Over 500 Otovo-solcelleeiere har solgt strøm til nettet per 1. juli, og flere vil det bli når årets installasjoner ferdigstilles og etterhvert godkjennes for produksjon fra ulike (trege) nettselskaper.

Avslutningsvis: Det er trist å tenke på at disse 2018-tallene har en sammenheng med at året ser ut til å bli et av de varmeste noensinne målt globalt. Dermed ser de siste fem årene alle ut til å være på topp fem av de varmeste årene.

Jo flere vi er som er sammen om å dra lasset for et lavutslippssamfunn, ved å bruke nullutslippstransport, lage vår egen energi og redusere sløsing, jo raskere får vi bukt med de store utfordringene vi står overfor.

God, solrik sommer!

Sjekk hvor mye solenergi du kan få ut av ditt tak på www.otovo.no

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.