Vi oppsummerer det første året med Otovo, og ser tilbake på hva vi har gjort, hvem vi er blitt og hvor vi er på vei. Takk for at dere er tilhengere!

The sky is falling, the wind is calling

Stand for something or die in the morning

Kendrick Lamar, HiiiPower

Januar – start

I disse dager feirer Otovo sitt første jubileum. Det er et år siden Markus Tobiassen i DN en stakket stund gjorde denne bilen til Norges mest kjente elbil og Simen, Andreas og jeg fikk ut nyheten om at vi skulle starte solenergiselskap.

Vi var heldige med den lanseringen. Ikke at den var spesielt planlagt – det var den ikke – for vi hadde ikke noe klart. Ikke annet enn en forside som ledet epostadresser til et Google Sheets der vi samlet opp interesser.

I løpet av de første dagene fikk først hundrevis, så tusenvis av mailadresser fra folk som ville sjekke om husene deres egnet seg for solceller. Det visste vi fint lite om, for vi hadde ennå ikke bygget den softwaren vi nå bruker for å beregne solinnstråling, bygningsdata og prosjektutforming av solcelleanlegg på privathus.

Så da satt vi på kjøkkenbordet hos Simen og hacket svar for hånd, etterhvert med et lite team i Bangladesh som tok karutsnitt fra Finn.no/kart og sendte oss resultatene som illustrasjoner i tilbudene vi sendte kunder.

Februar – kunder

Allerede en uke etter at vi startet landet vi den første kunden – fantastiske Anne på Høvik. Hun fikk kanskje en litt mer humpete kundeopplevelse enn vi hadde ambisjoner om, men på tross av det er hun en stor fan og vår beste ambassadør. De etterfølgende kundene har fått et mye bedre produkt takket være de gode erfaringene vi har gjort oss med en kunde som har stolt på oss, og som vi har stolt på tilbake.

Til andre startups der ute kan jeg anbefale å få gode, ekte kunder tidlig – det lærer man utrolig mye av og produktene blir bedre. Det er første lærdom i veldig mange innovasjonsbøker av en veldig god grunn.

Til alle dere som har en Anne i dere – vær den kule kunden som prøver nye produkter fra norske startups. Enten du er innkjøpssjef i et større konsern eller bare en vanlig forbruker, du gjør så utrolig mye mer for teknologiutvikling ved å prøve ut nye ting enn ved bare å like gründer-oppdateringer på Facebook.

Mars – produkt

Vi utvidet laget som jobbet i det lille glassburet vi kalte kontoret (ikke akkurat en garasje, men faktisk et tidligere verksted) med utviklere og selgere fra mars av.

Vi startet med utviklere og selgere. Nå er vi ledende på solcelleanlegg

Og fra det tidspunktet har vi jobbet med å lage det vårt team er satt på jorden for å gjøre:

Lage en digital løsning for å:

  • hjelpe folk å kjøpe solceller på nett
  • planlegge alt det fysiske med å bygge et solcelleanlegg på ditt tak med programvare
  • finansiere solcellene slik at terskelen for solstrøm ikke blir høyere enn at det er verdt å bytte

Kjøpe solceller på nett og planlegge bygging av solcelleanlegg

Dette tror vi at Otovo kan bli best i verden på. Norge er et unikt sted for å starte nettopp denne typen solenergiselskap. Vi har et liberalt, deregulert strømmarked. Vi har et strømsystem der energi kan lagres i magasiner i fjellet allerede før batteriene. Vi er vant til billig kraft – noe vi tror alle i verden vil få i tiårene som kommer. Norge er rett og slett en ganske kul lab å bygge produktene sine i.

April – investorer

Det er en idé også noen investorer har tro på. I 2016 reiste vi egenkapital i to omganger, og var veldig glade for at Rolf i Startup Lab, Baard i Selvaag Bolig, Anders i AOE, Anne i Backen&Bekk og Trond Riiber Knudsen og mange flere modige (og smarte) investorer ble med oss fra start.

De tok mest risiko, og vi syns det er utrolig fortjent for dem om vi kan belønne dem med den høyeste avkastningen etterhvert.

Mai – salg

Fra start var vi veldig usikre på hvor stor interessen for solceller på norske privathus kom til å bli. Ved inngangen til 2016 var det totalt registrert 300 nettilkoblede solcelleanlegg på privathus i Norge – all time grand total – ikke akkurat noe stort market. Samtidig var vi ganske sikre på at vi ville bli løftet av kraftige trender, med stadig billigere solcellepaneler, stadig høyere strømpriser i Norge og stadig flere mennesker som tenker gjennom hvordan de kan ta valg som demper deres avtrykk på jorden.

Vi satte oss et salgsmål på 100 det første året. Det dundret vi gjennom på fire måneder og nådde det allerede i mai. Og før året var omme var tallet 300.

Juni – installasjon

Selger man mye, så må man levere mye. Og frem mot sommeren blir det et rush om å rekke å få med seg alle solstrålene i sommermånedene. (Profftips: Det blir det i år også.)

Otovo er opptatt av å få ned prisen på solceller. Det er viktigere for oss å bygge volum med mange kunder, enn å tjene mye på noen få. For å få til det gjør vi tre ting:

  • Vi bruker software til befaring, planlegging, prising og leverandørbestilling.
  • Vi bruker innkjøpsmakt der vi kan for å gi folk bedre priser enn om man kjøper ett og ett prosjekt. Her er gode priser på paneler helt sentralt.
  • Vi jobber med et knippe montører for å stadig forbedre kostnadene med installasjon, for eksempel ved å ha nok baser til at det for de fleste monteringer er kort kjørevei.

August – bedrift

Otovo monterte i august sitt første storkundeanlegg - på taket til hovedkontoret til Stange Energi.

Vi regner med å komme med flere slike nyheter etterhvert. For tiden fokuserer vi salget på boligprosjekter og nybygg, der våre fortrinn kommer mest til sin rett.

September – partnerskap

I september kunne vi med glede annonsere at Agder Energi Venture var kommet ombord i Otovo som ledende investor i vår andre egenkapitalrunde.

Med seg på laget har Agder Energi-konsernet LOS, som er et av de ledende strømselskapene i Norge både for private og bedrift. Fra vinteren 2017 skal Otovo selge solceller til LOS' privatkunder, som hovedsakelig holder til på Sørlandet.

Vi starter året med to slike partner-kanaler, LOS og Stange Energi. Med tiden kan det bli flere. Vi er relativt selvsikre på at vi gir kundene en bedre opplevelse med vårt produkt online og med vår installasjon, enn om de etablerte strømsalgsselskapene skal leke solstrømselskap.

Oktober – offentlige instanser

Status etter et år med et nystartet selskap er at det er mye som befriende lett i Norge, og fortsatt en del som er unødvendig krevende. På en jubileumsdag løfter vi frem det positive:

Vi elsker at NVE har kort behandlingstid på kraftomsetningskonsesjoner, at det er supersmidig å handle på Nord Pool og å jobbe med Statnett. Inngangen til strømmarkedet er lett i Norge, og det er bra for konkurransen. Vi syns enova er ekstremt kunnskapsrik organisasjon (prøv enova-telefonen selv), som er lett å jobbe med og forholdsvis lett å guide kundene gjennom. Vi setter også pris på at NVE håndhever forutsigbare regler som plusskundeordningen på en fair måte, som gjør at de etablerte og store aktørene ikke kan stenge ny teknologi ute.

November – Nabostrøm

Noe av det vi er mest stolte av i år er at vi har etablert Otovo Nabostrøm. Dette produktet var det første i Norge som betalte husholdninger som produserer egen kraft mer enn spotpris. Da vi lanserte produktet høsten 2016 ga vi strømkundene 60 øre for hver kilowattime de solgte tilbake til nettet, og satte med det igang en priskrig flere har kastet seg på, og der vi fortsatt leder med en pris på 100 øre per kilowattime. Det er en god nyhet for alle med solceller eller annen lokal produksjon.

Nabostrøm lar deg spare penger på strøm. Bruk strømmen til naboen

Vi jobber med å utvikle Nabostrøm-produktet slik at det blir det råeste, kortreiste, rene strømvalget man kan ta. Det blir stadig bedre. Du kan lese mer om hva vi ser for oss for Nabostrøm her.

Desember – startup-livet

Vi avslutter denne lange og innadvendte bloggposten med noen ord om hvordan gründerlivet oppleves – det er noe vi får mange spørsmål om.

Det negative er at man er på egenhånd. At ingenting går av seg selv. At alt man får har man jobbet hardt for, og at selv når man jobber hardt så fører det ikke alltid til resultater.

Det positive er likevel mer enn nok til å veie opp for det. Gleden av å få med seg medgründere. Ekstasen over den første kunden. Bekreftelsen som en tidlig investor gir deg. Samholdet i teamet over å grave seg ut av et hull. Betydningen av å stå for noe og vissheten i at man gjør en innsats for å bedre klimateknologien her på jorden. Det er verdt innsatsen.


Takk for at du har fulgt oss fra starten. Bli med oss videre, med solceller på taket.

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.