Det har aldri vært lettere å kjøpe solceller. Samtidig har det aldri vært flere tilbydere, så det er lett for å gå seg vill likevel. Her er tipsene du bør ha med deg når du skal kjøpe solceller.

Sol-sjekk

Når du skal ha solceller på taket så skal du lage energi av solstråler som treffer huset ditt. Det første du må gjøre er å sjekke om huset ditt er egnet. Du vet jo sikkert litt om dette selv - jo mer solfylt jo bedre - og kan bruke karttjenester som www.solkart.no, www.otovo.no og kommunale solkart i kommunen din.

Tak-sjekk

Det neste du skal tenke på er om taket ditt er klart. Solceller kan monteres på de aller fleste taktyper, unntatt torv og skifer. Det funker på flate tak og på skrå tak. Det som derimot er uegnet er veldig gamle tak - da vil du kanskje bytte tak først, og så få montert solcellene etterpå.

Leverandør-sjekk

Solceller koster som oftest 50-150.000 kroner, avhengig av størrelse på anlegget og hvor komplisert ditt tak er å montere på. Som med alle kjøp med litt store beløp er det lurt å sjekke priser fra flere. Du kan velge mellom selskaper som også er strømselskaper (se oversikt under), rendyrkede solcellemontører eller elektrikere. Priser fra de store og proffe tilbyderne finner du på nett hos Solenergiforeningen.

Solcelletilbud fra kraft- og solenergiselskaper i Norge:
Solcelletilbud fra bedrifter innen energi- og solenergi i Norge. Solstrøm er miljøvennlig og rimeligere

Installasjon-sjekk

Det er en rekke aktører som lokker med billige tilbud kun på solcellepaneler, men ikke inkluderer montering og elektrikerarbeid. Dette er en stor joker, for monteringsarbeidet er ofte halve kostnaden eller mer. Pass alltid på å sammenligne tilbud som inkluderer montering og elektrisk tilkobling.

Finans-sjekk

Når du skal kjøpe solceller kan du velge å betale for det på ulike måter. Valget står mellom å betale fakturaen selv, øke boliglånet eller å benytte et miljølån fra en bank eller solcelletilbyder. Sjekk med flere før du inngår en avtale. Akkurat nå er dette de beste bankvilkårene for solcelle-finansiering:

  • Otovo, sammen med Sparebank 1 Hallingdal Valdres , 5,5% rente, 10-20 års valgfri løpetid, 6,0% effektiv rente
  • Lyse, sammen med SR-bank, 5,5% rente, maks 10 års løpetid, 7,72% effektiv rente

Det billigste på sikt er alltid å betale regningen uten finansiering. Men mange kunder liker også å ha et lite månedsbeløp å betale, slik de har vært vant til med vanlig strømregninger.

Plusskunde-sjekk

Når du blir solcelleeier har du et lite kraftverk på taket. Da vil du tider selge strøm til nettet, og det er lurt av deg å få en god pris på denne overskuddsstrømmen. Da trenger du en “plusskundeavtale” med et strømselskap. De beste selskapene gir deg så mye som 100 øre per kilowattime du selger, mens de aller fleste ikke gir deg mer enn spotprisen på strøm, som normalt er rundt 30 øre. Så her er det penger å hente! Faktisk kan det dreie seg om en tusenlapp eller tre i året for et solcelleanlegg dersom du ikke bruker så mye strøm om sommeren. Dette er de beste avtalene per 1.4.2017:

Garanti-sjekk

Det siste du skal sjekke er hva slags garantier og serviceavtaler leverandøren gir. I Norge bruker heldigvis de aller fleste installatører av en viss størrelse veldig bra utstyr. De største vekselretter-produsentene i Norge er Fronius, SolarEdge, Steca og Ginlong. De paneltypene med størst markedsandel i Norge er Jinko Solar, Trina Solar, ET Solar og IBC. Alle sammen er normalt sett gode valg.

Du skal ha paneler med minst 20 års ytelsesgaranti, gjerne mer, og kan i tillegg vurdere om du vil betale et fast månedlig beløp for en service- og vedlikeholdsavtale som holder deg skadesløs dersom du trenger å bytte ut utstyr etter at leverandørens plikter etter håndverkertjeneste- og forbrukerkjøpsloven har løpt ut. Slike avtaler regnes som regel som gode dersom du betaler 0,6-1 % av verdien på anlegget som nytt per år, og dyre om det er mer enn det.

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.