Solcellepaneler har blitt billigere i 40 år. Men betyr det at man bør vente med å kjøpe seg solcelleanlegg?

Prisen faller

At prisen på solcellepaneler faller er noe de fleste har fått med seg. Faktisk er prisene for et panel 99,6 prosent lavere enn i 1977. Det er dette fenomenale prisfallet som nå gjør solenergi konkurransedyktig stort sett alle steder på jorden.

Men betyr det at man bør vente med å investere i solceller? Nei.

Prisøkninger

For selv om prisen på solcellepanelene faller, så faller ikke prisen på alt det andre som inngår i et solcelleanlegg. Når solcellepanelene som inngår i et gjennomsnittlig norsk anlegg på 6,8kWp utgjør omlag 15-20.000 kroner i engrospris på verdensmarkedet, så hjelper et prisfall på 10% på solcellepaneler kun 1.500-2.000 kroner.
(saken fortsetter under grafen)

Solcellepaneler på verdensmarkedet - Statistikk.
Kilde: Bloomberg New Energy Finance - solcellepanelpriser på verdensmarkedet

Da monner det mer hvis elektrikerne skal ha lønnsøkning, prisen på transport fra lager til byggeplassen og kostnaden på lagerhold øker for montørene

Resultat: Flat prisutvikling

Så med mindre montasjen blir mer effektiv, er vi nå kommet til et punkt der prisfallet på solcellepaneler omtrent utligner prisveksten på alt det andre, og vi kan derfor forvente noenlunde flat prisutvikling på ferdige solcelleanlegg til privatboliger de kommende årene.

Positivt?

Er dette positivt for solcellebransjen? Det kan man lure på. For de som har utsatt beslutningen om å kjøpe solceller betyr det at ventetiden er over - de har lite på tjene på å vente et år til. Nå som Enova-støtten er blitt redusert er det kanskje viktigere å slå til raskt og få med seg den statlige støtteordningen enn å vente på litt lavere panelpriser.

Trenger mer effektiv montasje

For solenergi globalt betyr det en ny utfordring. På 1990-tallet var det forskning på bedre paneler som gjorde solenergi billigere. På 2000 og 2010-tallet har det vært utvikling av større og mer effektive fabrikker som har gjort solenergi billigere. På 2020-tallet vil det være mer effektiv montasje som blir avgjørende både for store solenergiparker og små solcelleanlegg på hus.

Sjekk ditt tak

Er du klar for å få deg solceller på taket? Sjekk ut otovo.no og se potensialet på ditt tak med noen få klikk.

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.