Hva bruker mest strøm i huset? I Norge er de største bidragsyterne til husholdningenes strømforbruk varme- og varmtvannsanlegg. På grunn av landets kalde klima utgjør oppvarming av boligen og vann cirka 50-70% av en husholdnings totale energiforbruk.

For å bli flinkere på å spare strøm kan det være nyttig å vite hva som stjeler mest strøm, og være klar over hvor mye strøm de forskjellige tingene i huset bruker. Les videre for å få oversikt over hva strømmen går til, og hva som kan gjøres for å spare strøm.


Hvor mye strøm bruker en varmepumpe

Varmepumper blir stadig mer populært som en mer energieffektiv og miljøvennlig måte å varme opp boliger på. Imidlertid er mange huseiere fortsatt usikre på hvor mye strøm en varmepumpe bruker.

Mengden strøm en varmepumpe bruker avhenger av flere faktorer, blant annet størrelse og type varmepumpe, temperaturen ute og ønsket innetemperatur. Generelt bruker varmepumper mindre strøm enn elektriske varmeovner eller panelovner, men mer enn jordvarmepumper.

I Norge bruker varmepumper mellom 2500 og 4500 kWh strøm per år for en typisk husholdning. Denne mengden kan variere avhengig av boligens størrelse, isolasjonsnivåer og klimaet i området. Bergvarmepumper bruker generelt mindre strøm, med et typisk årlig forbruk som varierer fra 1500 til 3500 kWh.

Det er viktig å merke seg at varmepumper er svært effektive når det gjelder å konvertere strøm til varme. Avhengig av type og modell kan de oppnå en virkningsgrad på opptil 400%.

For å optimalisere energieffektiviteten til en varmepumpe er det viktig å sørge for at den har riktig størrelse for boligen, og at boligen er godt isolert for å hindre varmetap. Regelmessig vedlikehold og rengjøring av varmepumpen kan også bidra til å holde den i gang effektivt og minimere energiforbruket.

Samlet sett, mens en varmepumpe bruker elektrisitet til drift, er det en svært effektiv måte å varme opp boliger på og kan redusere strømforbruket og karbonutslippene betydelig sammenlignet med tradisjonelle varmesystemer.


Hvor mye strøm bruker en vaskemaskin

En vaskemaskin er essensielt i de fleste husholdninger, men har du noen gang lurt på hvor mye strøm de bruker? Svaret avhenger av flere faktorer, inkludert størrelsen, type vaskemaskin, energieffektivitet og bruksfrekvensen.

I Norge bruker vaskemaskiner typisk mellom 200 og 500 kWh strøm per år for en vanlig husholdning. Imidlertid kan denne mengden variere betydelig avhengig av størrelsen og energieffektiviteten til vaskemaskinen. Energieffektive nyere vaskemaskiner kan forbruke så lite som 100 kWh per år, mens eldre og dårligere modeller kan forbruke opptil 1000 kWh eller mer.

Hvor mye strøm bruker en vaskemaskin pr vask?

En typisk vaskemaskin bruker mellom 0,5 og 2 kWh strøm per vask. Energieffektive modeller kan imidlertid bruke så lite som 0,2 kWh per vask, mens eldre modeller kan bruke opptil 3 kWh per vask.

Type vaskemaskin påvirker også mengden strøm som brukes. Frontmatede vaskemaskiner er generelt mer energieffektive enn toppmatede modeller, siden de bruker mindre vann og krever mindre energi for å sentrifugere klær. Tilsvarende bruker vaskemaskiner med lavere temperaturinnstillinger mindre strøm enn de med høyere temperaturinnstillinger.

For å redusere mengden strøm som brukes av en vaskemaskin, er det viktig å velge en energieffektiv modell med høy kvalitet. Bruk av maskinen ved lavere temperaturinnstillinger, vask bare når maskinen fylles og unngå hyppig bruk av maskinen kan også bidra til å minimere strømforbruket.


Hvor mye strøm bruker en TV

TV har vært et vanlig apparat å ha i huset i flere tiår. Etter hvert som teknologien utvikler seg, blir TV-er mer energieffektive, men de bruker fortsatt strøm. Å vite hvor mye strøm en TV bruker kan hjelpe deg å forstå hvor mye det koster deg og hvordan du kan spare strøm.

Hvor mye strøm en TV bruker varierer avhengig av flere faktorer som størrelsen på TV-en, skjermteknologien, TV-en sin alder og hvor ofte den brukes. Vanligvis bruker større TV-er mer strøm enn mindre. For eksempel kan en 55-tommers LED-TV bruke mellom 50-60 watt, mens en 32-tommers LED-TV kan bruke mellom 30-40 watt.

Typen skjermteknologi påvirker også hvor mye strøm en TV bruker. Eldre TV-er med katodestrålerør (CRT) bruker mer strøm enn moderne LCD-, LED- og OLED-TV-er. OLED-TV-er er de mest energieffektive og bruker minst strøm. En 55-tommers OLED-TV bruker rundt 100 watt, mens en 55-tommers LCD-TV bruker rundt 130 watt.

En annen faktor som påvirker hvor mye strøm en TV bruker er hvor ofte den brukes. Jo mer du bruker TV-en, jo mer strøm vil den forbruke. Å slå av TV-en når den ikke er i bruk kan bidra til å spare energi og redusere strømregningen.

Når en TV er i standby-modus bruker den fortsatt strøm, selv om det er betydelig mindre enn når den er slått på. Mengden strøm en TV bruker i standby-modus avhenger av TV-ens merke og modell, men den varierer vanligvis fra 0,5 watt til 5 watt. Selv om dette kanskje ikke virker mye, kan det øke over tid, spesielt hvis du har flere enheter i standby-modus. For å redusere energiforbruket er det best å slå av TV-en og andre enheter helt når de ikke er i bruk. Du kan også bruke en strømskinne for å gjøre det enklere å slå av flere enheter samtidig.


Hvor mye strøm bruker et kjøleskap

Kjøleskap er et av de mest essensielle husholdningsapparatene og står vanligvis i drift 24/7. Selv om de gir oss bekvemmeligheten ved å holde maten fersk, bruker de også en betydelig mengde strøm. Å vite hvor mye strøm kjøleskapet ditt bruker, kan hjelpe deg å forstå hvor mye det koster deg og hvordan du kan spare strøm.

Mengden strøm et kjøleskap bruker varierer avhengig av flere faktorer, som størrelse, alder og effektivitetsvurdering. Vanligvis bruker større kjøleskap mer strøm enn mindre. For eksempel bruker et standard kjøleskap rundt 600-700 watt per dag, mens et større kjøleskap kan bruke opptil 1200 watt per dag. Dette betyr at et standard kjøleskap bruker rundt 219-255 kWh i året.

Kjøleskapets alder påvirker også strømforbruket. Eldre kjøleskap har en tendens til å bruke mer strøm enn nyere modeller på grunn av fremskritt innen energieffektivitetsteknologi. Hvis kjøleskapet ditt er mer enn ti år gammelt, er det verdt å vurdere å erstatte det med en nyere, mer energieffektiv modell.

Effektiviteten til kjøleskapet ditt er en annen viktig faktor. Se etter kjøleskap som har en Energy Star-vurdering. Energy Star-kvalifiserte kjøleskap er designet for å bruke mindre strøm enn ikke-klassifiserte modeller. De bruker vanligvis rundt 10-50 % mindre strøm enn standardmodeller.

Andre faktorer som kan påvirke kjøleskapets energiforbruk inkluderer temperaturinnstillingen, hyppigheten av døråpninger og plasseringen av kjøleskapet. Å holde kjøleskapet ditt ved en temperatur på 3 til 4 grader og fryseren ved minus 17 til minus 15 grader kan bidra til å redusere energiforbruket. I tillegg kan du spare strøm ved å minimere antall ganger du åpner kjøleskapsdøren og holde den unna varmekilder.

Produser din egen strøm


Hvor mye strøm bruker en oppvaskmaskin

I gjennomsnitt bruker en oppvaskmaskin rundt 1,5 kilowattimer (kWh) strøm per vask. Denne er basert på en standard oppvaskmaskin som har en kapasitet på 12 kuverter og bruker oppvarmet tørking. Den faktiske mengden strøm en oppvaskmaskin bruker kan imidlertid variere avhengig av faktorer som størrelsen på oppvaskmaskinen, typen oppvaskprogram som brukes, og om oppvaskmaskinen har en Energy Star-vurdering eller ikke.

Det er også viktig å merke seg at oppvaskmaskiner vanligvis bruker mindre vann enn å vaske opp for hånd, noe som kan resultere i ytterligere besparelser på vannregningen. I tillegg har noen nyere modeller av oppvaskmaskiner funksjoner som jordsensorer og ECO-programmer som kan bidra til å redusere strømbruken ytterligere.

For å maksimere energieffektiviteten når du bruker oppvaskmaskinen, er det et par ting du kan gjøre. Først må du passe på at du bare kjører oppvaskmaskinen når den er full, siden kjøring av dellast sløser med både vann og strøm. Vurder i tillegg å bruke alternativet "lufttørr" i stedet for oppvarmet tørking, da dette kan spare energi og fortsatt resultere i tørr oppvask.


Hvor mye strøm bruker en tørketrommel

I gjennomsnitt bruker en tørketrommel rundt 3-5 kilowatt-timer (kWh) strøm per tørk, avhengig av størrelsen på tørketrommelen og typen tørkeprogram som brukes. Dette betyr at kostnadene ved å kjøre en tørketrommel kan øke over tid hvis du bruker den ofte. Hvis du bruker tørketrommelen 2 ganger i uken vil strømforbruket ligge på rundt 312 - 520 kWh i løpet av året.

For å redusere strømforbruket når du bruker tørketrommelen, er det noen ting du kan gjøre. Først må du sørge for at du bare kjører tørketrommelen når den er full, ellers kan man kan sløse både strøm og penger. I tillegg bør du vurdere å bruke lavere varmeinnstillinger eller tørke klærne dine i kortere tid, da dette kan bidra til å redusere strømforbruket.

Et annet alternativ er å investere i en mer energieffektiv tørketrommel. Mange nyere modeller av tørketromler kommer med funksjoner som fuktsensorer og varmepumpeteknologi som kan bidra til å redusere energibruken og spare penger på strømregningen over tid. Sørg i tillegg for å se etter tørketromler som har en Energy Star-vurdering, siden disse modellene er sertifisert for å oppfylle visse standarder for energieffektivitet.


Hvor mye strøm bruker varmekabler

Mengden strøm en varmekabel bruker kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert lengden og effekten på kabelen, temperaturinnstillingene og typen gulv eller rør som varmes opp. Men i gjennomsnitt bruker en varmekabel mellom 60 og 80 watt per kvadratmeter når den er i bruk.

For å beregne det totale strømforbruket til en varmekabel kan du bruke formelen watt = volt x ampere. For eksempel, hvis varmekabelen din er vurdert til 120 volt og 1 amp per kvadratmeter, vil strømforbruket være 120 watt per kvadratmeter.

Det er viktig å merke seg at selv om varmekabler kan være en praktisk måte å holde gulv og rør varme på, kan de også bruke en betydelig mengde strøm. For å redusere strømbruken er det viktig å bruke varmekabelen kun når det er nødvendig og å bruke en termostat for å kontrollere temperaturen. Selv om man bare senker temperaturen med 1 grad, vil man spare en betydelig mengde strøm.


Hvor mye strøm bruker en stekeovn

Hvis du lurer på hvor mye strøm ovnen din bruker, er du ikke alene. Mange er bekymret for energiforbruket sitt, både av miljømessige og økonomiske årsaker. Svaret på dette spørsmålet er imidlertid ikke enkelt. Mengden elektrisitet en ovn bruker avhenger av flere faktorer, inkludert ovnstype, alder og steketemperatur.

De vanligste typene ovner er gass og elektrisk. Gassovner bruker en liten mengde strøm til å drive tenningssystemet, men mesteparten av strømmen deres kommer fra forbrenning av naturgass eller propan. Elektriske ovner, derimot, bruker strøm til å drive varmeelementer som genererer varme. Dette betyr at elektriske ovner generelt bruker mer strøm enn gassovner.

Ovnens alder er også en faktor som kan påvirke strømforbruket. Eldre ovner har en tendens til å være mindre energieffektive enn nyere modeller, da de kan mangle funksjoner som isolasjon og digitale kontroller som kan bidra til å redusere energibruken.

Til slutt kan temperaturen du bruker når du lager mat påvirke mengden strøm ovnen din bruker. Matlaging ved høyere temperaturer vil generelt kreve mer strøm enn matlaging ved lavere temperaturer. Å åpne ovnsdøren ofte for å sjekke maten din kan dessuten føre til at ovnen mister varme, noe som vil kreve at den bruker mer strøm for å opprettholde ønsket temperatur.

Så, hvor mye strøm bruker en ovn? Svaret kan variere mye avhengig av faktorene nevnt ovenfor. Men i gjennomsnitt bruker en elektrisk ovn rundt 2-3 kilowattimer (kWh) strøm per time bruk. Dette betyr at hvis du bruker ovnen en time per dag, kan den legge til rundt 60-90 kWh til din månedlige strømregning. Hvis du bruker ovnen sjeldnere eller har en mer energieffektiv modell, vil bruken din bli lavere.

En ovn på 1000W bruker 1 kilowatt-time (kWh) strøm per time bruk. Hvis du skulle bruke en 1000-watts ovn i én time per dag, ville det lagt til ca. 30 kWh til din månedlige strømregning.


Reduser strømregningen enda mer med solstrøm

Det er mange tiltak man kan gjøre for å spare litt strøm her og der, men ønsker du å redusere strømregningen din enda mer kan du skaffe deg solceller på taket. Med et solcelleanlegg kan du redusere strømregningen din opptil 50%! I tillegg til å redusere strømregningen reduserer den også karbonavtrykket ditt.

Sjekk taket ditt her!

Sjekk hvor mye det vil koste for et solcelleanlegg på ditt tak nå!

Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.