Ønsker du å vite hvordan man sparer energi? Les videre for våre 10 tips som kan hjelpe deg å spare strøm og penger, samtidig som du reduserer ditt karbonavtrykk.


Sparetips 1: senk varmen

Visste du at oppvarmingen i huset dekker over halve strømregningen? Det er faktisk slik at ca 50 til 70% av vårt årlige strømforbruk går til oppvarming.

Det å senke varmen kan bidra til å spare flere hundre kroner i måneden. Dersom du skrur ned varmen med bare 1 grad vil dette tilsvare 5 prosent av oppvarmingskostnadene dine. Noen grader ned gjør ingen stor forskjell, så dette er en flott måte å spare strøm på.

En annen effektiv måte å redusere strømforbruket på er å skru av varmen helt i rom som ikke trenger oppvarming. Skal du ikke tilbringe tid på soverommet før du skal legge deg? Skru av ovnen på dagtid, og heller skru den på igjen litt før leggetid om det trengs.

Sjekk taket her


Sparetips 2: Ta kortere dusjer

En dusj kan koste alt fra 1 kr og opp til hele 20 kr. Prisen kommer an på hvor mye vann man bruker, hvor varmt vann man bruker og strømprisen. Det kan derfor være lurt å tenke over dette neste gang man skal ta seg en dusj.

Et tips kan være å skru av vannet når du tar i for eksempel sjampo eller balsam, og ikke la vannet renne når du ikke behøver det. Dette kan spare mange liter med vann, som igjen reduserer strømforbruket.

Et ekstra tips er å investere i en sparedusj. En sparedusj slipper kun ut 6-10 liter vann per minutt, mens en vanlig dusj slipper ut nærmere 20 liter vann. Her kan man kutte ned energiforbruket som går til oppvarming av vann.


Sparetips 3: Bruk strøm når etterspørselen er lav

Eller unngå å bruke strøm når etterspørselen er høy. Etterspørselen av energi styrer nemlig strømprisen. Derfor kan strømprisen være høyere for eksempel i 7-8 tiden i ukedagene når mange tar morgendusjen før jobb, eller i 16-20 tiden når mange kommer hjem fra jobb og lager middag, setter på klesvask og andre ting som krever strøm. Et ekstra tips er å lade elbilen på nattestid.


Sparetips 4: Velg riktig strømavtale

Riktig strømavtale kan spare deg flere hundre kroner i året på strømregningen. Det kan virke som det bare er noen øre som skiller de forskjellige strømavtalene, men dette kan bli til større sparesummer i løpet av året.

Les mer om å finne den beste strømavtalen for deg her


Sparetips 5: Hold på varmen i huset

For å kutte ned strømforbruket er det lurt å tenke på å holde på varmen i huset. Som nevnt tidligere går 50-70% av strømforbruket vårt til oppvarming i løpet av året, og dette kan absolutt reduseres.

I den forbindelse er det viktig å tenke på å isolere huset godt. Dersom huset ikke er godt isolert eller at huset for eksempel består av gamle slitne vinduer som trekker mye vil varmen raskt forsvinne, og man behøver å bruke mye mer energi til oppvarming. Det kan derfor være fordelaktig å bruke de ekstra kronene på å bedre isolasjonen i huset, for dette vil man tjene på i lengden.

Et annet godt tips er å lufte raskt og mye. Dersom huset har blitt for varmt og man trenger å lufte er det lurt og skru av alle ovner, åpne vinduene helt og lufte i korte perioder. Ved å gjøre det på denne måten, istedenfor å ha alle vinduene litt åpne over lengre tid, vil varmen i veggene holde seg.


Sparetips 6: Bruk varme klær

Når det blir kaldere ute, blir også innetemperaturen ofte senket. Istedenfor å skru varmen opp, invester heller i noen gode og varme klær eller tepper. Varme sokker og en god genser gjør ofte susen, i tillegg til å sitte med noe varmt å drikke.

Husk å ikke ha temperaturen for lav, da dette kan fryse rørene i huset. Alltid ha temperaturen over 15 grader.


Sparetips 7: Fyll oppvaskmaskinen

Et annet tips til hvordan man kan redusere strømforbruket er å fylle oppvaskmaskinen og vaskemaskinen før bruk.

Skal du for eksempel ta en runde med hvit vask fordi det er en t-skjorte du ønsker å ha ren, ta en ekstra runde i huset for å se om det er noe annet som kan fylle opp vaskemaskinen. Kanskje det er noe lyst sengetøy som også trenger en vask? Dette sparer ekstra runder med vask, og energi som blir brukt til å holde vaskemaskinen i gang, i tillegg til oppvarming av vann.


Sparetips 8: Tenn lys

Gjør stemningen og strømregningen ekstra koselig med telys og lysestaker. Dette kan spare deg strømmen du bruker på å ha på lys rundt i huset.

Et ekstra tips er å huske på å alltid slå av lys i rom du ikke oppholder deg i og som ikke trenger det.

Få tilbud i dag!


Sparetips 9: Bytt til strømsparende lyspærer

Om du ikke allerede har gjort det er det å bytte til strømsparende lyspærer et gyldent tips for å redusere energiforbruket.

Ifølge E24 kan man spare hele 1500 kroner i året dersom man bytter til strømsparende lyspærer dersom man har 30 lyspærer. Dette er absolutt et tips som vil lønne seg å følge i lengden.


Sparetips 10: Produser din egen strøm

Er du en av de som ønsker du å spare opptil 50% på strømregningen i løpet av året? Da er vårt beste tips å skaffe deg solceller til taket ditt og produsere din egen strøm. Solenergi er den raskest voksende energikilden i verden, hvis denne utviklingen fortsetter kan opptil 30% av verdens energibehov dekkes av solenergi innen 2040 ifølge Statkraft.

Les mer om solenergi her.

Med solceller på taket fra Otovo kan du faktisk tjene på strømregningen. Overskuddsstrømmen, altså den strømmen du ikke bruker selv, blir solgt tilbake til strømselskapet ditt slik at den grønne strømmen du har produsert kan brukes av for eksempel naboene dine. Flere strømselskap betaler ca 1 krone per kWh du selger tilbake. Flere av våre kunder har hatt måneder der strømregningen har gått i pluss!


Husk at du får Enova-støtte

Alle som skaffer seg solceller via Otovo vil motta tilskudd fra Enova, som nå ligger på opptil 47.500 kroner. Regjeringen er opptatt av hvordan økte strømpriser treffer husstander med lave inntekter, og derfor er 100 av de 750 millionene til Enova øremerket energitiltak i kommunale boliger.

Les mer om Enova-støtte her.

Skaff deg solcellepaneler til ditt tak med enova-støtte nå!

Få et tilbud i dag!
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.