Veksten av antall elbileiere har vært enorm de siste årene. Elbil er både billigere å eie i lengden, og bedre for miljøet enn en bensin- og diesel bil. Nå som bensin og dieselprisene har økt, er det en enda større økonomisk fordel å eie en elbil.

Statistikk - elbil vekst i Norge

Salget av nye biler gjennom fjoråret var dominert av elbiler, rettere sagt ca. 80%. Likevel er ikke prosentandelen elbiler i Norge like høy. I slutten av 2022 var prosentandelen elbiler i Norge like over 20%. Vi kan fortsatt se på dette som stor vekst da prosentandelen i mars 2020 bare lå på 10%., og veien opp til 10% tok 3-4 ganger så land tid.

statistikk elbil

Elbil statistikk: Oversikt over andel elbiler i forhold til personbiler med andre typer drivstoff som ble brukt i Norge i 2021. Kilde: SSB


Ulemper med elbil

Selv om fordelene seirer når det kommer til elbil, eksisterer det også ulemper.

 • Lading av elbil krever mer tid
  Det å fylle tanken med bensin/diesel er lite tidkrevende i forhold til å lade opp elbilen. Selv med en hurtiglader tar det ofte 15-30 minutter før man får drivstoff nok til å kjøre videre. Dersom man skal lange strekninger må turen ofte planlegges på forhånd, i alle fall om kjøreavstanden er lengre enn rekkevidden til elbilen som skal kjøres.

 • Elbilen sin rekkevidde
  I dag blir det produsert elbiler med lengre og lengre rekkevidde, men dersom man skal ut på en lengre tur kan rekkevidden stå i veien for en knirkefri reise. I dag eksisterer elbiler med rekkevidde fra 140 kilometer og elbiler med over 500 kilometers rekkevidde. Dersom man skal lengre enn elbilens rekkevidde blir man nødt til å lade bilen på veien til destinasjonen.

 • Elbilen påvirkes av temperatur
  I Norge har vi et enormt temperaturskifte, og de kaldeste årstidene påvirker desverre elbilen. Det som skjer er at man bruker mer strøm på blant annet oppvarming av bil og dermed vil strømmen bli brukt opp fortere enn den vil gjøre under de varme månedene. Dette fører til kortere rekkevidde.


Meld deg på vårt nyhetsbrev 🌞

Få tips, nyheter og tilbud rett inn i innboksen.


Fordeler med elbil

Elbiler har blitt en stadig mer populær transportmåte de siste årene, og det med god grunn. Det er en rekke fordeler med å kjøre elbil, både for den enkelte sjåfør og for miljøet som helhet.

 • Billigere drivstoff
  En av de mest åpenbare fordelene ved å kjøre elbil er at det er mye billigere drivstoff enn til en tradisjonell bensindreven bil. Strømkostnadene er generelt mye lavere enn bensinkostnadene, og elbiler er også generelt mer effektive enn bensinmotpartene, noe som betyr at de krever mindre energi for å reise samme avstand.

 • Lavere kostnad for vedlikehold
  I tillegg til billigere å drivstoff, har elbiler også lavere vedlikeholdskostnader enn bensin- og dieseldrevne biler. Dette er fordi elbiler har færre bevegelige deler og krever sjeldnere oljeskift og andre vedlikeholdsoppgaver. Elbiler har også typisk lengre levetid enn bensindrevne biler, noe som betyr at de kan spare sjåfører for penger i det lange løp.

 • Miljøvennlig
  En annen fordel med å kjøre elbil er at de ikke produserer utslipp, noe som gjør de mye bedre for miljøet enn bensin og dieseldrevne biler. Dette er spesielt viktig i byer, der luftforurensning kan bli et helseproblem. Ved å kjøre elbil kan sjåførene bidra til å redusere karbonavtrykket og forbedre luftkvaliteten.

 • Mindre lyd og fordeler på norske veier
  Elbiler har også en tendens til å være mer stillegående enn bensin og dieseldrevne biler, noe som kan være en fordel for både sjåføren og samfunnet. Dette gjelder spesielt i urbane områder, hvor trafikkstøy kan være et betydelig problem. I tillegg har elbil-eiere en del fordeler i Norge, som for eksempel muligheten til å bruke kollektivfelt (med begrensninger) og billigere bompasseringer og fergeturer.

Totalt sett er det mange fordeler ved å kjøre elbil, fra lavere drivstoff- og vedlikeholdskostnader til forbedret luftkvalitet og redusert støyforurensning. Ettersom teknologien fortsetter å forbedre seg og bli mer tilgjengelig, er det sannsynlig at elbiler vil bli et enda mer attraktivt alternativ for sjåfører over hele verden.

Lade elbil med solstrøm?


Lade elbil hjemme

En av de store fordelene ved å eie en elbil er muligheten til å lade den hjemme med elbil lader. Med noen få enkle steg kan elbileiere sette opp en ladestasjon hjemme og glede seg over å lade kjøretøyet sitt i komforten av sin egen garasje eller oppkjørsel.


Det første steget til å lade elbilen hjemme er å installere en hjemmeladestasjon. Dette krever at en elektriker installerer et 240-volts uttak på et praktisk sted, vanligvis i en garasje eller ute på en dedikert krets. Når stikkontakten er installert, kan ladestasjonen kobles til og bilen kan lades hjemme.


elbil lader hjemme


Ladetiden for en elbil kan variere avhengig av kjøretøyets merke og modell og ladenivået som trengs. Vanligvis kan elbiler lades over natten, og dra nytte av de lavere strømprisene i off-peak timer. Dette gjør at bilen er fulladet og klar til bruk neste morgen.


En annen fordel med å lade elbilen hjemme er kostnadsbesparelsen sammenlignet med lading på offentlige ladestasjoner. Strømpriser i hjemmet er vanligvis lavere enn offentlige ladestasjonspriser, noe som betyr at det er mer kostnadseffektivt å lade bilen hjemme.


Å lade elbilen hjemme gir også en mer pålitelig og praktisk ladeopplevelse. Du trenger ikke å bekymre deg for å stå i kø for en offentlig ladestasjon eller håndtere bryet med å finne en ladestasjon når du er ute og reiser. I stedet kan du ganske enkelt koble til bilen hjemme og la den lade mens du går i gang med din daglige rutine.


Totalt sett gir det å lade elbilen hjemme en praktisk, kostnadseffektiv og pålitelig måte å holde bilen ladet og klar til bruk. Med noen få enkle steg for å installere en ladestasjon, kan elbileiere nyte fordelene med hjemmelading og tryggheten som følger med å alltid ha et ladet kjøretøy.


Hva koster det å lade elbilen hjemme?

Kostnaden for å lade en elbil hjemme vil avhenge av en rekke faktorer, inkludert strømkostnaden i ditt område, effektiviteten til elbilen din og ladenivået som trengs. Men generelt er det betydelig billigere å lade en elbil hjemme enn å fylle bensin eller diesel på en bil.


For å estimere kostnadene ved å lade en elbil hjemme, må du vite kostnaden for strøm i ditt område, som vanligvis måles i kilowatt-timer (kWh). Du finner denne informasjonen på strømregningen din, på internett eller ved å kontakte strømselskapet ditt. Når du vet kostnadene for strøm, kan du estimere kostnadene ved å lade elbilen din ved å multiplisere kostnaden per kWh med mengden strøm som trengs for å fullade bilen.


For eksempel, hvis elbilen din har et batteri på 50 kWh og strømkostnaden i ditt område er 1,5 kroner per kWh, vil det koste omtrent 75 kr å lade opp bilen hjemme. Dette er betydelig billigere enn å fylle en bensindrevet bil, som kan koste mer eller mindre 1000 kroner avhengig av kjøretøyets merke og modell og bensinkostnaden i område.


Det er verdt å merke seg at effektiviteten til elbilen også kan påvirke kostnadene ved å lade hjemme. Noen elbiler er mer effektive enn andre, noe som betyr at de krever mindre strøm for å kjøre samme avstand. I tillegg kan kostnadsnivået som trengs også påvirke kostnadene ved lading. Hvis du for eksempel bare trenger å fylle på batteriet, vil det koste mindre enn ved en full lading.


Gratis drivstoff til elbil


Flere elbileiere kjører med gratis drivstoff

En av de mange fordelene ved å kjøre elbil er muligheten til å drive kjøretøyet med gratis strøm generert av solcellepaneler. Ved å installere solcellepaneler på taket kan man dra nytte av solens energi til å lade elbilen uten å bekymre seg for høyere strømregninger.


Når man installerer solcellepaneler, kan strømmen de genererer brukes til å drive hjemmet. Eventuell overskuddsstrøm selges tilbake til strømselskapet og man vil bli betalt per kWh. Den egenproduserte strømmen kan også brukes til å lade elbilen, noe som gjør det mulig å kjøre elbilen på gratis, fornybar energi.


Ikke bare er det miljøvennlig å kjøre elbilen med gratis strøm fra solcellepaneler, men det kan også spare deg for en betydelig sum penger i det lange løp. Når man har solcellepaneler på taket slipper man å betale nettleie for strømmen man produserer selv, og siden du genererer din egen strøm, vil du ikke være utsatt for svingninger i strømprisene.


I tillegg kan det å kjøre elbilen din med gratis solenergi også bidra til å redusere karbonavtrykket ditt. Ved å bruke fornybar energi til å drive bilen din, kan du redusere mengden klimagassutslipp knyttet til transporten din, som er en betydelig kilde til karbonutslipp over hele verden.


Totalt sett er det å kjøre elbilen din med gratis strøm fra solcellepaneler en smart og bærekraftig måte å drive kjøretøyet ditt på. Ved å dra nytte av solens energi kan du spare penger, redusere karbonavtrykket ditt og nyte fordelene ved å kjøre på fornybar energi. Hvis du vurderer å kjøpe en elbil og installere solcellepaneler, er det verdt å utforske de mange fordelene og potensielle kostnadsbesparelsene ved denne miljøvennlige tilnærmingen.


Lønner det seg med solstrøm i Norge?

Solceller i Norge - går det an? Svaret her er et tydelig JA! Norge har mange soltimer selv om vi er langt nord. Et solcelleanlegg i Oslo kan produsere mer strøm enn det ville ha gjort i byer lengre sør, som for eksempel London, København, Amsterdam, Berlin, Brussel og Praha.


Ved å produsere din egen strøm kan du få lavere strømregninger, reduserer ditt eget karbonavtrykk samtidig som du lader elbilen. Solkraft er den raskest voksende teknologien innen kraftproduksjon i verden. Bli med i solrevolusjonen du også!


Prisestimat på 1 minutt
Sjekk ditt tak
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.